Društvo i ekonomija

D. Ljutić

23. 10. 2024. 18:28 12

Vučić i Brnabić SE FOLIRAJU zbog Picule: Srbija ima litijum i EU MORA DA ĆUTI?!

Hrvatski zastupnik socijalista i demokrata Tonino Picula (SDP) izabran je za izveestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, a na toj poziciji zameniće Vladimira Bilčika, slovačkog zastupnika iz redova Evropske narodne stranke (EPP). SNS je pridružena članica EPP od 2016. godine, a ova evropska partijska porodica je sve to vreme održavala dobru saradnju sa vladajućom partijom.

Reagujući na izbor Picule, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u utorak izjavio da je "jako dobro razumeo poruku" koju je Evropski parlament poslao izborom svog novog izvestioca za Srbiju, ali da će sarađivati sa njim.

- Znate da je Kaja Kalas šefica za bezbednost i spoljne poslove Evropske unije. Kao izvestilac za takozvano Kosovo, kako čujem, biće ponovo Estonac. Estonac je šef kancelarije visoke komisije na Kosovu. A nama dali Hrvata. Nije problem u Hrvatu, već u njegovim stavovima - rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Reagovala je i predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić. Ona je na društvenoj mreži X (bivši Tviter) napisala da je Srbija "jasno i glasno" razumela poruku Evropske unije.

- E, svaka vam čast. Sve smo razumeli - napisala je Brnabić.

Piculu, koji se u svojim mandatima aktivno bavio odnosima zemalja zapadnog Balkana i Unije, mediji u Srbiji bliski vlastima izdvajaju kao evrozastupnika koji ima neprijateljski odnos prema Srbiji, te su njegovo imenovanje stalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju opisali i kao "guranje prsta u oko" Beogradu. Prema rečima Picule, Vučićev režim godinama kontinuirano manevriše na novcu evropskih investitora.

- Za to je dovoljno pogledati listu vodećih zemalja po ulaganju u Srbiju, i upornoj proruskoj i učestaloj prokineskoj propagandi. Ispada da Vučić sve vreme na evropskom novcu čini geopolitičke usluge Rusiji, što je nastavio i nakon početka agresije na Ukrajinu - poručio je nedavno Picula.

U svakom slučaju, Vučić je morao da napomene da je u pitanju Hrvat, da bi skrenuo pažnju široj populaciji u Srbiji, naročito njegovom glasačkom telu, ali i onima koji ne glasaju za njega, a ipak su nacionalno opredeljeni, da je ta uloga identiteta Hrvata ipak mnogo važnija nego što je on kritičan prema vlasti. Po potrebi će uključiti i priču o njegovom učešću u ratu. U suštini, to njemu ništa ne znači, osim da pošalje neku svoju populističku poruku auditorijumu koji ga bude slušao, jer to će jedino možda i da razume iz svega ovoga. A "opasnost" od Picule? On može u svojim izveštajima da piše da u Srbiji postoje neke neregularnosti i da postoje nedostaci demokratije, ali to teško može nešto presudno da promeni u Srbiji.

Naime, Evropska unija neće da zavrne slavinu i da prestane da daje materijalna sredstva i da Srbiji dostavlja finansije. Predsednik Srbije smatra da je njemu trenutno glavni adut litijum i zainteresovanost Nemačke za njegovu eksploataciju. On je, ne bez razloga, ubeđen da je nedavno potpisivanje Memoranduma između Evropske unije i Srbije o iskopavanju litijuma ojačalo njegovu poziciju u Srbiji i regionu. Da li će da okrenu leđa predsedniku Vučiću i njegovoj ekipi? Ne, neće se ništa od toga dogoditi. Zato što je ogroman novac u pitanju.

Piculin kabinet ističe da će jedan od glavnih izazova za Srbiju biti usklađivanje sa pravnom tekovinom i vrednostima EU, kao i usklađenost sa aktuelnom politikom Brisela prema ruskoj invaziji na Ukrajinu. O stanju u Srbiji zastupnik Picula će jednom godišnje u ime Evropskog parlamenta pripremati izveštaj nakon predstavljanja godišnjih izveštaja Evropske komisije.

Srbija je status zemlje kandidata dobila 2012. gdine, a pregovore o pristupanju sa EU počela je 2014. godine. U pregovorima su do sada otvorena 22 od 35 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ove nedelje priznao da pregovori EU i Srbije sporo napreduju i utvrdio da to "nije zbog vladavine prava".

 
 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Ko će pre da ožedni?

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati