Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

23. 10. 2024. 14:29 12

Picula odgovorio na napade Vučića i Brnabić

Hrvatski evroparlamentarac Tonino Picula, nakon što je imenovan za novog izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, najavio je da će u ocenama napretka Beograda istrajavati na ispunjavanju zahteva koji se za priključenje Uniji postavljaju pred zemlje kandidate. Mediji bliski vlastima u Beogradu nazivaju ga "srbomrscem", dok najviši predstavnici vlasti poručuju da su razumeli poruku koju je Evropski parlament poslao njegovim izborom. "Voleo bih da i Srbija na neki način ide korak u korak sa svojim političkim ambicijama", rekao je i dodao da pred našom zemljom ima jako puno posla.

Tonino Picula je izjavio da je njegova politička karijera zapravo "jedan kontinuitet suočavanja sa ozbiljnim, teškim, izazovnim procesima".

- Ali ja verujem u ono što radim, budući da sam dobar deo svog života posvetio želji da moja zemlja, Republika Hrvatska, postane članica Evropske unije. Jednako tako sam konstatovao da će to članstvo - Hrvatske u Evropskoj uniji - biti zaista kompletirano onoga dana kada svi hrvatski susedi takođe budu deo Evropske unije. To, naravno, neće biti ni jednostavno, ni lak posao, kao što nije bio lagano uraditi to u Hrvatskoj. Međutim, ne treba gubiti nadu, treba raditi i u ovih 11 godina što sam zastupnik u Evropskom parlamentu u više situacija sam pokazao svoju posvećenost proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan - naveo je Picula u razgovoru za N1.

Picula je u proteklom mandatu bio stalni izvestilac za Crnu Goru, pre toga je vodio delegaciju EP za BiH i Kosovo i bio je zamenski član za delegacije za odnose sa Srbijom. Kaže da je ovo dobar posao, koji može da odradi dobro, na temelju svojih uverenja, ali i svog političkog iskustva.

Na pitanje N1 o tome kako razume to što Aleksandar Vučić i Ana Brnabić kažu da je činjenica da je Hrvat izabran za izvestioca dovoljno govori, kao i da ga tabloidi nazivaju srbomrscem i ustašom, on je odgovorio da se tako "reflektuje političku slabost".

- Oni koji pretenduju da komentarišu političke procese i imenovanja - ja se tome ne čudim. Međutim, ja sam imenovan za stalnog izvestioca EP za Srbiju ne zato što sam Hrvat, nego zato što sam se dokazao u proteklih 11 godina u različitim deonicama, kada je trebalo potvrditi privrženost EP nastavku politike proširenja. Ali jednako tako u tom procesu, osim podrške, mi smo često bili kritični prema svemu onome što smo cenili nedopustivim ili nedovoljno razvijenim kada je reč o državama kandidatkinjama. Zaista, ja bih voleo da i Srbija na neki način ide korak u korak sa svojim političkim ambicijama - dodaje on.

Kako je rekao, u idućem periodu bi trebalo da se prestane sa ponavljanjem nekih starih grešaka.

- Što se mene tiče, ja sam spreman zaista otvoreno da čujem sve s kojima ću razgovarati. Odmah da kažem za stanje u zemlji sada i ubuduće, najviše odgovara vlast. Niko ne bira izvan Srbije vlast u Srbiji, ali ukoliko zemlja želi da postane članica EU, tada se mora partnerski odnositi i prema EU, koja ima svoje kriterijume. I ja verujem da u tom slučaju, ako se budemo poštovali, ako budemo pristajali na metodologiju, da ćemo zabeležiti napredak. Ali kao što sami rekli, pred Srbijom ima jako puno posla - dodaje sagovornik N1.

Na pitanje N1 u kojoj meri je naša država u ruskom zagrljaju i ima li EU snage da Srbiju vrati u zagrljaj Brisela, on je kazao da želi da Unija izgradi kulturu zbližavanja sa Srbijom.

- Zaista bih voleo da jednu relativno nisku popularnost koju je EU trenutno uživa u Republici Srbiji vremenom zameni više razumevanja i poverenja prema Briselu. Ako ništa drugo, same brojke govore da je EU najveći spoljno-trgovački partner Srbije. Evropska unija se celim mehanizmom trudi pre svega da ojača privrednu osnovu zemlje, da pomogne u razvijanju infrastrukturnih projekata i to nedvosmisleno govori da mi, osim što želimo da razvijamo fizičku infrastrukturu, želimo pre svega da izgradimo i političku infrastrukturu tog zbližavanja. I ja verujem da je za srpske nacionalne interese od prvorazrednog značaja da Evropska unija i dalje ostane u fokusu političkih napora i da nema nijednog drugog političkog projekta koji bi mogao konkurisati upravo Evropskoj uniji - navodi Picula.

Picula kaže da je EU dala dovoljno argumenata za tu tvrdnju, ali da se često iz krugova vlasti naprosto ne govori dovoljno o toj podršci.

- Na kraju krajeva, u samom finalu prethodnog mandata Evropskog parlamenta, ja sam učestvovao u pregovorima koji su doveli do plana rasta od šest milijardi i, jasno, par stotina miliona evra, koji su namenjeni upravo tome da se ojačaju ekonomije Zapadnog Balkana, ali to je napravljeno sa političkim predumišljajem i mislim da se to mora više ceniti i da takvu jednu vrstu investicija treba napraviti, ja bih rekao, jedan zaista ozbiljan plan približavanja Evropskoj uniji i rešiti se svega onoga kontroverznog, koji, možda, kod građana Srbije, na neki način generiše nepoverenje prema Briselu, za tako nešto nema prostora - istakao je.

N1 je upitao Tonina Piculu i to kako sprečiti dalju štetu po pitanju kampanje dezinformacija o rudarenju litijuma u Srbiji.

- U svakom slučaju ste u pravu, kada navodite upravo taj primer eksploatacija litijuma kao nešto što je zamutilo pre svega sliku o Evropskoj uniji. Naprosto, treba uzeti u obzir činjenicu da Evropska unija nije zajednička država, nego je zajednica država i Evropska unija sigurno da, osim nekih zajedničkih interesa, ne može sprečiti pojedine države članice da po određenom pitanju razvijaju neke svoje nacionalne interese, kao što smo to videli u proteklih nekoliko meseci - rekao je Picula i dodao:

- Međutim, u Evropskoj uniji postoji čvrsti standardi, koji važe za sve. I slažem se s Vama, ukoliko se odstupi od tih ekoloških ili političkih standarda, da to može izazvati i reakciju, uglavnom negativnu, kod ljudi koji se takvom politikom osećaju pogođenima. Mislim da tu ima dosta prostora da se pazi na te procese, jer će doći u pitanje verodostojnost, ne samo politike proširenja, nego zapravo verodostojnost Evropske unije, koja je, naravno, bitna jer iz Evropske unije se ne povlače samo sredstva, nego i čvrste vrednosti.

O dolasku u Srbiju, izveštaju…

Upitan da li očekuje konstruktivan odnos sa srpskim vlastima, kaže da je otvoren prema susretima, pre svega s predstavnicima vlasti, jer oni snose najveću odgovornost za ono što se događa u zemlji.

- Naravno da neću redukovati kontakte samo na predstavnike vlasti, tu je i politička opozicija, jednako tako kao i predstavnici lokalne samouprave, tu su i pripadnici poslovne zajednice, jednako tako akademske zajednice, nevladinog sektora. To će biti sve moji sagovornici prema kojima ću ja otvoreno nastupati i nadam se da ću u tim kontaktima imati jednu mozaičnu sliku i svoje zaključke temeljim isključujemo na činjenicama do kojih ću doći u svojim kontaktima. Što se tiče nekog vremenskog rasporeda, ja očekujem da ćemo uskoro dobiti zbirni izveštaj Evropske komisije o stanju u državama kandidatkinjama i nakon toga, redovna procedura u Evropskom parlamentu podrazumeva početak procesa pisanja izveštaja o svakoj državi ponaosob. Ja ću nastojati da pre svega otputujem u Srbiju, da razgovaram s ljudima, i onda da krenem na posao - naveo je.

Na pitanje kada može da se očekuje izveštaj, kaže da ne veruje da je on moguć u ove godine.

- To će se verovatno dogoditi u prvim mesecima iduće, 2025. godine - zaključio je Picula.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Ko će pre da ožedni?

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati