Društvo i ekonomija

[ Izvor: mediji ]

23. 10. 2024. 18:54 0

Upozorenje logopeda: 80 odsto prvaka ima problema sa govorom

Prošlogodišnji rezultati testiranja za polazak u školu pokazali su da skoro 80 odsto budućih prvaka ima problema sa govorom. Dok se čeka ovogodišnja statistika, sva je prilika da se broj neće smanjiti, sudeći po tome koliko su pune čekaonice za pregled i savet logopeda.

Istraživanja pokazuju da se sa ovim problemom najčešće susreću deca između druge i šeste godine života i da se ovaj problem javlja čak tri puta češće kod dečaka u odnosu na devojčice.

Logoped Marijana Mirković iz Zavoda za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju ističe da je broj dece koja imaju problem u govori i psihomotornom razvoju u porastu.

- Činjenica je da nam je u porastu broj dece u govorno jezičkom, ali i psihomotornom razvoju, zaista nekih poslednjih možda 20 godina, a posebno poslednjih 10 godina. Razlozi mogu biti različiti. Mi živimo u savremenom dobu kada je stil života dosta promenjen, kada su deca izložena različitim neprimerenim, nepotrebnim sadržajima u ranom uzrastu - kaže Mirković.

Kao što znamo, dete razvija govor od rođenja i za razvoj govora potreban je dobar uticaj i socijalne sredine, a pre svega dobar nasledni odnosno genetski faktor, predispozicija. Kažemo da se dete rađa sa predispozicijom da razvije govor, često se desi da taj govor ne ide svojim tokom, ne razvija se kako bi trebalo.

- Različiti su uzroci, dešava se da se deca ne razvijaju optimalno što se tiče prevashodno hranjenja, ta orofacijalna regija, muskulatura nije adekvatna uzrastu, sporije sazreva. Deci se dugo pasira hrana, deci se dugo daje laža, koriste dugo cuclu, nisu dovoljno stimulisana verbalno, često vrlo rano bivaju izložena digitalnim sadržajima koji su takođe vrlo štetni u ranom uzrastu - kaže Mirković.

Roditelji su preopterećeni savremenim načinom života, svojim obavezama, ne stižu dovoljno da se posvete deci i počinju mnogo kasnije nego što bi trebalo, od rođenja do druge, treće godine.

Koliko se pacijenata javlja?
- Poslednjih nekoliko godina u Zavodu godišnje primimo od tri do tri i po hiljade, nekada i do četiri hiljade novih pacijenata. To su najčešće deca uzrasta od druge do četvrte i pete godine. Naravno, dolaze nam i deca pred polazak u školu - kaže Mirković i dodaje:

- U porastu je broj dece sa usporenim psihomotornim razvojem, sa razvojnim govorno jezičkim poremećajima, ima sve više dece koja spadaju u kategoriju mešovitih razvojnih poremećaja i naravno, primećujemo i porast dece iz spektra autizma. To nije samo kod nas, u celom svetu je u pitanju porast dece koja imaju te smetnje iz spektra autizma - kaže Mirković.

Kako kaže, prve znake da nešto nije uredu roditelji mogu da primete već kod beba.

- Roditelj prve znake da nešto nije u redu može već da primeti kod bebe. Beba koja se neadekvatno razvija to je neka mirna beba ili jako plačljiva, razdražljiva beba, beba koja ima problem sa hranjenjem, gutanjem, kasnije sa žvakanjem, jako kasno uvode čvrstu hranu, dugo pasiraju, lenje bebe, dakle, ili bebe koje ne reaguju adekvatno na govor i glas roditelja, bebe koje su u slabom fokusu, nezainteresovane za govor sredine. Kada se roditelj obrati, beba bi trebalo da gleda u njega, da se osmehne - kaže Mirković.

U ranom uzrastu, od drugog do trećeg meseca, kad se javlja taj prvi socijalni osmeh, roditelj može da primeti da tu nešto nije u redu. Zatim posle toga kako ide to gukanje od trećeg, četvrtog meseca, zatim peti šesti brbljanje. Prva reč, smatra se da bi trebalo da se uhvati kod deteta tipičnog razvoja na uzrastu oko prve godine.

To je nekako sad poslednjih godina pomereno, naravno ima dece koja se razvijaju tipično, koja su adekvatno stimulisana, ali zaista ima dece sa smetnjama u razvoju kod kojih je važno da se što ranije krene sa stimulativnim tretmanom.

Treba naglasiti da tokom odrastanja većina prevaziđe ovaj problem, tako da tek oko jedan posto odraslih muca ili ima govornu manu u starijem dobu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Ko će pre da ožedni?

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati