Srbija

Direktno.rs [ Izvor: zrenjaninski.com ]

23. 10. 2024. 19:32 0

Park prirode proglašen zaraženim područjem: Ugrožena 3 grada

Park prirode Stara Tisa kod Bačkog Gradišta, u opštini Bečej, proglašen je zaraženim područjem, jer je u njemu potvrđeno prisustvo virusa avijarne influence podtip H5N1, objavila je Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ptičiji grip je registrovan kod divljih ptica, odnosno kod uginulog labuda kog je 14. oktobra u Parku prirode Stara Tisa pronašao radnik Javnog preduzeća "Komunalac" iz Bečeja, saznaje portal zrenjaninski.com.

Rešenjem Uprave za veterinu, zaraženim je proglašeno područje u poluprečniku od najmanje tri kilometra od žarišta u Parku prirode Stara Tisa i obuhvata Bačko Gradište.

Ugroženim je proglašeno područje u poluprečniku od najmanje deset kilometara od žarišta i ono obuhvata Čurug, Bečej i Novi Bečej.

Uprava za veterinu je istim rešenjem naložila primenu mera predviđenih za zaraženo i ugroženo područje. Propisane mere, između ostalog, obuhvataju popis i zdravstveni nadzor živine na svim gazdinstvima i farmama u okviru ovih područja, kao i određene restriktivne mere u vidu privremene zabrane ili ograničenja prometa živine i ptica, jaja, mesa od živine i proizvoda živinskog porekla.

Avijarna influenca (ptičiji grip) je sa svojim visokopatogenom sojem godinama unazad prisutna u Evropi i svetu sa raznim podtipovima virusa i karakteristikama bolesti, kako kod živine, tako i u divljoj populaciji. Virus ptičjeg gripa najčešće se prenosi preko divljih ptica, od kojih pojedine vrste mogu biti nosioci (rezervoari) bez vidljivih simptoma, naročito u zimskim mesecima, odnosno u periodu intenzivne migracije.

Ova zarazna bolest živine i divljih ptica je naročito eskalirala u poslednjih nekoliko godina. Izazvala je ogromne ekonomske štete, što je bila posledica suzbijanja bolesti i restriktivnih mera u pogledu zabrane i ograničenja prometa živine i ptica, jaja, mesa i proizvoda od živine.

Dodatnu opasnost predstavlja činjenica da je u većini žarišta dijagnostikovan soj virusa podtipa H5N1, koji je zoonoza, pa se može preneti na ljude koji dolaze u kontakt sa obolelom živinom i pticama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Ko će pre da ožedni?

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati