Društvo i ekonomija

[ Izvor: nova S ]

17. 10. 2024. 19:24 1

Ujedinjenje? Ekolozi zovu prosvetare i poljoprivrednike na zajednički protest

Ekološke organizacije i mnogobrojni građani koji se bore protiv kopanja litijuma u Srbiji, ponovo su se okupili juče u Loznici i protestom ukazali vlasti da neće odustati od svoje borbe.

Marijana Petković, jedna od organizatora skupa, javno je poslala poruku poljoprivrednicima i prosvetnim radnicima koji su, takođe, prethodnih dana na ulicama jer traže bolje uslove rada, da se udruže i zajedničkim snagama se izbore za ispunjenje zahteva. Ipak, za sada nema potvrdnog odgovora.

Posle punih dva meseca od poslednjeg protesta, ekološki aktivisti u Srbiji i zaštitnici prirode vratili su se na velika vrata i nastavili borbu protiv kopanja litijuma u dolini Jadra.

Oni su juče održali protest ispred zgrade Skupštine u Loznici, nezadovoljni jer je vlast odbila Predlog izmena Zakona o rudarstvu i energetici, kojim se traži trajna zabrana iskopavanja litijuma i bora.

Tokom govora, aktivistkinja Marijana Petković iz Udruženja „Ne damo Jadar“ pozvala je prosvetne radnike, zaposlene u predškolskim ustanovama, nenastavno osoblje u školama i vrtićima i poljoprivrednike koji su takođe izašli na ulice, da im se pridruže i da se zajedno bore za ispunjenje zahteva.

Po svemu sudeći, to se neće dogoditi.

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić kaže za Nova.rs da kao građanin države Srbije podržava proteste protiv kopanja litijuma i zalaže se za bolju budućnost mlađih generacija, ali je skeptična da bi ujedinjenje sa ekološkim organizacijama imalo pozitivan efekat.

- Kao građanin Srbije pratim dešavanja u Srbiji, tako i proteste protiv kopanja litijuma koji se održavaju. Kao neko ko živi i radi u ovoj zemlji, podržavam tu borbu. Ali, da se donosi odluka na nivou organizacije da se pridružimo ekološkim organizacijama, nisam sigurna kako bi to izgledalo. Mislim da bi sve otišlo u drugom smeru - ističe Ilić.

Ilić dodaje da može da pozove prosvetne radnike da se pridruži borbi protiv kopanja rudnika litijuma.

- Mogu da ih pozovem da se, po svojoj volji, pridruže tim protestima, ali na nivou prosvete i organizacije, mislim da bi to otišlo u nekom drugom pravcu, što ne bismo voleli jer mi bijemo neku svoju bitku, borimo se za materijalni položaj zaposlenih u školama i fokusirali smo se na neke sistemske promene u prosveti i obrazovanju, a koje moraju da se dese. Sada to priključivanje, podržavanje, donošenje odluka na višim organima bi nas totalno vodilo nekom drugom toku i dobili bi čak i etiketu da više nismo sindikati, nego neki pokreti - navodi Ilić.

Ni poljoprivrednici koji se mesecima bore za bolji položaj i uslove rada na selu, nisu sigurni do čega bi ujedinjenje sa čuvarima prirode dovelo.

Goran Filipović, predsednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika podseća za Nova.rs da su oni ranije pružili podršku organizatorima protesta protiv kopanja litijuma. Međutim, kada su poljoprivrednici blokirali rafineriju u Novom Sadu, podrška ekoloških organizacija je izostala.

- Mi smo to proteste protiv Rio Tinta zvanično podržali prošli put na skupu u Loznici. A kada smo mi pravili performans u Novom Sadu, ekološke organizacije nisu izašle i nisu nas podržale. Ne znam zbog čega, pošto su prethodno rekli da hoće. No, prešli smo preko toga i otišli smo na naredni njihov skup. Onda smo ih ponovo pozvali na performans ispred pokrajinske Vlade, potvrdili su nam da će nas podržati, a pred sam performans nisu nam se javljali na telefone. I šta mi onda da podržimo? - pita Filipović.

Dodaje da on lično podržava borbu građana da se litijum ne kopa u Srbiji, ali je sumnjičav prema pozivu za ujedinjenje.

- Konkretno i pojedinačno, kao čovek i građanin ove zemlje koju obrađujem, podržavam proteste protiv kopanja litijuma, ali ne vidim da bismo mogli da se ujedinimo sa organizatorima. Svakako, ne bih mogao ništa da vam kažem bez udruženja, potrebno je da se svi članovi slože oko toga. Ali po nekom mom mišljenju, teško da može da dođe do toga - jasan je Filipović.

Poljoprivredni proizvođač iz Bresnice i predsednik Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja Slobodan Vidojević ranije je istakao za naš portal da su članovi njegovog udruženja od prvog dana pri stavu da se neće okuplljati nigde gde je politika.

- A mislim da bi zajednički protesti imali tu političku notu. Sve nas koji protestujemo upravo je politika dovela do ovde. Nama su potrebni novi ljudi, ljudi iz struke da su na položajima u ministarstvima. Svi smo mi poljoprivrednici imali razne ponude i vlasti i opozicije, ali nismo prihvatali - kazao je Vidojević.

Četiri reprezentativna prosvetna sindikata saopštila su 15. oktobra da su svojim organima uputila na odlučivanje odluku da zaposleni u obrazovanju stupe u štrajk, odnosno održe veći broj štrajkova tokom novembra.

Predlog predstavnika reprezentativnih sindikata je da se 1. novembra u Beogradu održi veliki protest i tako započne „serija štrajkova u toku meseca novembra“. Valentina Ilić potvrdila je za naš portal da je sindikat na čijem je čelu, prihvatio ovaj predlog, te da se narednih dana očekuje potvrda i od preostala tri sindikata.

Zahtevi prosvetara su, podsetimo, hitan nastavak razgovora u vezi poštovanja potpisanog protokola sa Vladom Srbije, otpočinjanje pregovora o ceni rada u 2025. godini i početak pregovora o izmenama i dopunama posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama, kao i u domovima učenika.

Istog dana, 1. novembra, i poljoprivrednici su najavili izlazak na ulice i borbu u ostvarivanju svojih zahteva. Više udruženja poljoprivrednika je, podsetimo, odbilo predlog resornog ministarstva da se smanji iznos dogovorenih subvencija, zbog čega su najavili protestnu blokadu saobraćajnica za 1. novembar.

Uslov za otkazivanje protesta je da Vlada Srbije ispuni njihove zahteve. Poljoprivrednici kažu da su im subvencije koje traže nužne za očuvanje egzistencije, ali i smatraju da ono što se potpiše treba i da se poštuje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Dugo putovanje u EU

Zoran Živković [16.10.2024.]




Video dana

Odličan kostim

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati