Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: N1 ]

17. 10. 2024. 09:37 2

Profesor Rudarsko-geološkog fakulteta razotkrio laži Rio Tinta

Profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u penziji Zoran Stevanović u svom reagovanju je naveo da je Rio Tinto dva puta izneo neistine u reakciji na njegove izjave.

On je reagovao na deo o tome šta je stvarno govorio o podzemnim vodama za N1, a naveo je i da je kompanija u reakciji "pomerila lokaciju", koja ne odgovara pravom stanju stvari na terenu.

Britansko-australijska kompanija je kada je reč o rezervama pijaće vode u Jadru navela sledeće:

Kompanija Rio Tinto je prethodno saopštila, što je potvrđeno i u članku, da postojanje "ogromnih rezervi pijaće vode - u dolini Jadra, o kojima u članku govori Zoran Stevanović, hidrogeolog, profesor Rudarsko geološkog fakulteta u penziji, nijednom studijom nije naučno potvrđeno.

Međutim, profesor Stevanović je govoreći o vodama na lokaciji rudnika, naveo da "uopšte nije govorio o ogromnim rezervama pijaće vode u dolini Jadra, što implicira da je ova kompanija neozbiljna i tendeciozna".

Kako kaže, on je u tekstu tvrdio da su jadarske vode povezane sa ogromnim basenom podzemnih pijaćih voda u Srbiji - mačvanskim.

Navodimo citat u celini:

- U pitanju je Jadarski basen koji sa Rađevinom samo delimično izolovan od mačvanskog basena, najvažnijeg za snabedvanje vodom u Srbiji. Jadarski i Mačvanski basen povezani su preko dela ušća Jadra u Drinu i tu imamo kilometar ili dva između Drine i suženja kroz koji teku podzemne vode - rekao je Stevanović za portal N1.

On je tada istakao da se Mačvanski basen se nalazi nizvodno od lokacije željenog rudnika, udaljen oko 15-17 km i da se u njemu nalaze vrlo dragocene rezerve pijaće vode za beogradsko-posavski region i celu Mačvu.

U tekstu je navedeno i da Stevanović „kaže da Jadarski sliv nije od velikog potencijala za celu Srbiju. Njegov kapacitet je ugrubo 0,2 – 0,3 kubna metra po sekundi, odnosno 200-300 litara u sekundi, dok je kapacitet Mačvanskog basena 19,9 m3/s. Primera radi Beograd troši 6,5 m3/s“.

Hidrogeolog Stevanović je ukazao na još jedan deo reakcije kompanije Rio Tinto. Radi se sledećem pasusu u kome piše o udaljenosti Mačvanskog basena.

Profesor Stevanović u članku ne navodi da se kompletna dugoročna strategija Republike Srbije zasniva na prostoru Mačvanskog-Sremskog basena, koji se ne nalazi kod Loznice, već ova oblast počinje oko 40 kilometara nizvodno od lokacije planiranog rudnika i prostire se dalje ka mestu Jarak koje se nalazi još 30 kilometara nizvodnije.

Stevanović kaže da su u pitanju neistine i da "svojevoljno određuju tj. udaljuju lokaciju potencijalnih izvorišta".

- Mačvanski basen se nalazi nizvodno od lokacije željenog rudnika, udaljen oko 15-17 km - naveo je hidrogeolog prof. dr Zoran Stevanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Odličan kostim

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati