Društvo i ekonomija

Direktno.rs

17. 10. 2024. 11:55 1

"Pravosudni sistem u Srbiji okreće leđa žrtvama porodičnog nasilja"

Preko 400 žena, od toga 15 devojčica su stradale kao žrtve porodičnog nasilja u poslednjih 10 godina. Preko tri stotine dece je ostalo bez majki koje su ubijene. Samo u ovoj godini je stradalo 13 žena. Kao žena i majka duboko sam zabrinuta zbog te činjenice, ali i neprihvatljivog postupanja pravosuđa i države kada je sankcionisanje zlostavljača u pitanju - izjavila je narodna poslanica, predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Zrenjaninu Sonja Pernat.

- U Kikindi je muškarac osuđen na samo godinu i četiri meseca zatvora, nakon što je brutalno napao svoju suprugu pištoljem, pucao u nju, ostavljajući je sa teškim telesnim povredama. U drugom slučaju, u Zrenjaninu, muškarac je dobio šest meseci elektronskog nadzora zbog proganjanja i seksualnog uznemiravanja maloletnice. Kazna do danas nije sprovedena, a on je i dalje na slobodi. Nasuprot tome žena u Jagodini, koja je godinama trpela tortute zlostavljanja od svog nasilnog supruga dobila je deset godina zatvora zbog pokušaja da se odbrani. Jasno je da žrtve nasilje nemaju razumevanje ovog sistema niti adekvatnu zaštitu. Pravosudni sistem često okreće leđa žrtvama, šalje pogrešnu poruku po kojoj je sloboda zlostavljača i nasilnika bitnija od sigurnosti onog ko je pretrpeo nasilje - dodala je Pernat.

- Žrtve nasilja imaju pravo na pravdu, na zaštitu i život bez straha. Svaka žena, svako dete u ovoj zemlji treba da budu zaštićeni, a ne, kao što je sada često slučaj, kažnjeni, jer su se usudili da prežive - završila je Pernat.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Odličan kostim

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati