Društvo i ekonomija

D. Ljutić

16. 10. 2024. 14:22 3

Vučić se uz pomoć policije, tužilaštva i sudstva bori za Rio Tinto, a PROTIV GRAĐANA SRBIJE

Pogrešno je i opasno da vlast ljude koji se koriste Ustavom zajamčenim pravom tretira kao zaluđene neznalice, a pogotovo da ih uvredljivo i pogrdno oslovljava i tretira kao izdajnike, neprijatelje svoje zemlje, podrivače ustavnog poretka. Ako to radi, pokazuje da je izgubila osećaj za realnost. A ona upravo to radi.

U Loznici će ove srede biti održan još jedan protest građana zbog namere vlasti da dozvoli otvaranje rudnika litijuma u dolini Jadra. U organizaciji Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) protest u Loznici počeće u 17 časova ispred Skupštine grada. Kako je najavljeno, skupu će pored građana i ekoloških aktivista prisustvovati i predstavnici svih opozicionih stranaka i pokreta.

Policija je najavila da će skup u Loznici snimati. Oni to u poslednje vreme redovno rade. To je zastrašivanje ljudi. Nadaju se da će zbog toga deo ljudi da odustane od dolaska na protest. Ali, to je i deo jedne dosta ozbiljnije i opasnije priče sistematskog pretvaranja policije u represivni organ i isključivo u službi izvršne vlasti. 

Hapšenja koja su se desila u prethodnih nekoliko meseci, a koja su povezana sa borbom građana protiv iskopavanja litijuma i protiv Rio Tinta, pokazuju da Aleksandar Vučić neće prezati od zloupotrebe policije, tužilaštva i sudstva kako bi se borio za Rio Tinto, a protiv građana Srbije. Tačnije, najpre kaže nešto navodno po njemu demokratski, a onda odmah pripreti. To dovoljno govori o njemu i o ovoj vlasti. Vladajućoj stranci najviše odgovara kontrolisano okruženje jer tako ublažava šefove košmare.

Narav Aleksandra Vučića mu nalaže da preti i vređa kad se uplaši ili kad porastu sumnje u njegovu moć. Zato ljude koji protestuju naziva stranim plaćenicima. I te uvrede su odmah postale omiljeni deo bogatog jezičkog fonda njegove posluge u vidu Ane Brnabić, Miloša Vučevića, Marka Đurića, Gorana Vesića, Vladimira Đukanovića... Predsednik Vučić je rekao svoje i jasno je da se ovog puta neće lako odustati od rudarenja litijuma koji žele svi, prvenstveno Evropa. On je ubeđen da "narod razume". Samo, pitanje je da li taj isti narod 12 godina kasnije veruje u to što on priča sada - kada mu je pred kućnim pragom otvaranje rudnika litijuma.Pravo na slobodno, mirno okupljanje građana garantovano je Ustavom Srbije i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Njihove odredbe štite i ona mirna okupljanja koja nisu u potpunosti u skladu sa zakonom. Ometanje saobraćaja, kao verovatno najčešća posledica okupljanja, jeste neprijatna stvar, jer podrazumeva ograničavanje prava drugih. I najčešće je i u suprotnosti sa odredbama Zakona o saobraćaju. Ali, ako se vrši nenasilno, kao deo demonstracija, smatra se mirnim okupljanjem. Možda baš ta "sitna" zloupotreba Ustavom utvrđenog izuzetka ponajbolje ilustruje moto naše aktuelne "elite". Svoje interese bezrezervno pretpostavlja javnim, bez skrupula prema pravnim ili moralnim razlozima. I bahato misli da ne mora i neće bilo kome da polaže račun i ma šta da objašnjava.Ispalo je da bez "izdajnika" u Srbiji nema civilizovanog života. Srećom, još uvek postoje pojedinci koji se ne boje da denunciraju represivnu vlast. U današnjoj Srbiji, koja ima gomilu represivnih aparata, protestovanje je jednako opasno kao što je bilo u Sovjetskom Savezu. Nikakvog prostora za dijalog u Srbiji po pitanju rudarenja litijuma i bora više nema. Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić optužila je opoziciju da želi nasilno da dođe na vlast, a opozicioni predlog zakona o zabrani eksploatacije litijuma nazvala je "idiotskim". Zakon je, naravno, odbijen, prisutni poslanici vladajuće koalicije su jednoumno glasali protiv.

I to je još veće i tragičnije zagađenje - moralno zagađenje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Pazi, bandera!

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati