Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

16. 10. 2024. 15:49 0

Još jedan Rus se proteruje iz Srbije, razlog - politički

Ruski državljanin Anton Bobrišev za tri dana (19. oktobra) trebalo bi da napusti Srbiju, prema rešenju koje je donelo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije. Rusu koji je u Srbiji duže od rata u Ukrajini i koji se skućio u zemlji koju smatra svojim domom, MUP je odbio da produži privremeni boravak, a Anton smatra da su razlozi - politički.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je 16. septembra donelo rešenje kojim se odbija zahtev Antona Bobriševa za odobrenje privremenog boravka u Srbiji po osnovu vlasništva nad nepokretnošću. Tri dana kasnije doneto je novo rešenje, kojim MUP ruskom državljaninu daje rok od 30 dana da napusti zemlju.

MUP je u obrazloženju svoje odluke naveo da nadležni organ nije dao saglasnost za boravak po prethodno traženoj proceni "da li boravak stranca predstavlja neprihvatljiv bezbednosni rizik".

Bobrišev za N1 kaže da ne zna po čemu predstavlja rizik za Srbiju, u kojoj živi osam godina.

Kako je ispričao, došao je mnogo pre početka rata u Ukrajini i u početku živeo u Beogradu. Kada je rešio da se definitivno skrasi u našoj zemlji, odlučio je da kupi stan, ali ga je cena nekretnina iz Beograda odvela u Pančevo, gde i danas živi.

Sve to vreme iz Srbije je kao IT stručnjak radio na daljinu za kompaniju iz Moskve. Kako kaže, Srbiju sada smatra svojim domom, a u rodnu Rusiju nije otišao punih šest godina.

- Mislim da je Srbija moj dom i veoma volim Srbiju. Ko zna, u budućnosti ko zna, ali sada želim da ostanem ovde - kazao je.

Bobrišev veruje da je odluka o njegovom proterivanju politička „kao i u drugim slučajevima protiv Rusa koji ne podržavaju predsednika Vladimira Putina i agresiju na Ukrajinu“.

Peter Nikitin iz Ruskog demokratskog društva kaže da je Anton bio aktivan na mnogim antiratnim skupovima koje je ova organizacija pravila, ali da to do sada nije imalo uticaja na njegov boravišni status u Srbiji.

Nikitin smatra da je okidač za ovakvu odluku MUP-a bio skup podrške Alekseju Navaljnom, koji je Bobrišev sam organizovao u Pančevu 4. juna 2023. godine.

- Lično smatram da se radi o primeni tajnog sporazuma između BIA i FSB koji je Aleksandar Vulin potpisao pre koju godinu o suzbijanju obojenih revolucija. Stvar je da se Navaljni smatrao najgorim neprijateljem Putinovog režima, njegova orgnaizacija je proglašena ekstremističkom i verovatno postoje neke instrukcije koje je BIA dobila od ruskih kolega da paze i prate ljude koji podržavaju Navaljnog - rekao je Nikitin za N1.

On ističe da MUP nije smeo da donese rešenje o proterivanju sve dok traje žalbeni rok na rešenje o odbijanju privremenog boravka, i da je advokat zbog toga uložio žalbu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Pazi, bandera!

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati