Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Nova.rs ]

16. 10. 2024. 10:54 0

Balkan se sve više trese: Prete li nam razorni zemljotresi?

Prethodnih nekoliko dana niz jačih zemljotresa pogodili su Srbiju, a njima su se priključili i zemljotresi iz regiona. Tlo u Vranju podrhtavalo je u roku od dva dana čak sedam puta.

Treba li da nas brine pojačana sezmiološka aktivnost, šta su uzroci i kakve bi posledice mogle da nastanu pojašnjava seizmološkinja Ana Mladenović za Novu.

Zemljotres na jugu Srbije sa epi centrom u Vranju dugodio se u noći između subote i nedelje. Njegova jačina bila je 3,9 Rihtera. Potom se dogodilo još nekoliko zemljotresa slabije jačine. Poslednji je bio 2,3 stepna po Rihterovoj skali.

- Srbija nije tlo za rušilačke zemljotrese, ljudi ne trebaju da brinu. U poslednjih godinu dana povećana je seizmička aktivnost na području Balkana - kaže Mladenović i dodaja da koliko ćemo jako osetiti zemljotres zavisi isključivo od područja tla.

Između 1900. i 1950. godine na planeti Zemlji je zabeleženo prosečnih 3,4 zemljotresa godišnje koji su imali magnitudu preko 6,5. Taj broj se udvostručio na 6,7 godišnje do ranih ’70-ih, a u 2000-ima je bio skoro pet puta veći, navodi portal Worldcrunch.com.

Geofizičar Andrea Hampel sa Univerziteta Rur otkrila je da težina velikih glečera na Zemlji usporava kretanje kontinentalnih ploča, uz pomoć kompjuterskih simulacija. Kako se pokazalo na primeru seizmičkog odskoka i koje je koincidiralo sa brzim topljenjem finsko-skandinavske ledene kape pre oko 9.000 godina, vertikalni pritisak koji je vršio led, mogao je da spreči spontano klizanje kontinentalnih ploča duž raseda. Ali, poput opruge, mehaničke tenzije usled kretanja Zemljine kore nastavile su da se akumuliraju i oslobađale su se kako se led topio, uzrokujući sve češće i intenzivnije zemljotrese u severnoj Evropi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Pazi, bandera!

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati