Svet

[ Izvor: Mediji ]

16. 10. 2024. 12:59 1

Ovo se neće dopasti Putinu: Zelenski predstavio plan pobede

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski predstavio je dugo diskutovani plan pobede Ukrajine ove srede u parlamentu, iako su neki delovi ostali poverljivi.

Predlog se sastoji od pet tačaka: poziv za pridruživanje NATO-u, odbrambeni aspekt, odvraćanje ruske agresije, ekonomski rast i saradnja, i bezbednosna arhitektura nakon rata.

Plan uključuje tri tajna dodatka koja su podeljena međunarodnim partnerima. David Arahamija, lider parlamentarne većine, izjavio je da će poverljivi delovi biti predstavljeni liderima poslaničkih grupa.

- Ako plan bude podržan, možemo završiti rat najkasnije sledeće godine - rekao je Zelenski u parlamentu u prisustvu glavnog komandanta Oleksandra Sirskog, šefa vojne obaveštajne službe Kirila Budanova i zapadnih diplomata, prenosi Kijev independent.

Poziv Ukrajine za pridruživanje NATO-u bio je na vrhu liste. Kijev je podneo zahtev za pridruživanje u septembru 2022. godine, ali još nije dobio jasan signal od saveznika.

- Razumemo da je članstvo u NATO-u pitanje budućnosti, a ne sadašnjosti - rekao je Zelenski, ali je dodao da bi trenutna ponuda poziva pokazala ruskom predsedniku Vladimiru Putinu grešku u "njegovim geopolitičkim kalkulacijama".

Druga tačka naglašava potrebu da se rat prenese na rusku teritoriju, kao što je bio slučaj sa upadom u Kursk u avgustu. Ovo će sprečiti stvaranje mogućih "tampon zona" na ukrajinskoj teritoriji.

Ova tačka takođe poziva na ukidanje ograničenja za udare dugog dometa u Rusiji, dodatne isporuke dugodometnih sposobnosti, i zapadnu podršku u obaranju ruskih raketa i dronova iznad Ukrajine.

Dodatna podrška u jačanju ukrajinskih kopnenih snaga, protivvazdušne odbrane, investicija u odbranu, obaveštajna pomoć i druga vojna podrška pomoći će da se Ukrajina ojača i odvrati rusko stanovništvo od njihove "ideologije rata", rekao je predsednik Ukrajine.

Treća tačka odnosi se na nenuklearno odvraćanje, pri čemu će jedan deo ostati poverljiv.

Ukrajina predlaže "sveobuhvatan paket nenuklearnog strateškog odvraćanja na svojoj teritoriji" koji bi zaštitio zemlju od budućih agresija.

Ova tačka je detaljno izneta liderima SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Nemačke, Francuske i Italije.

Četvrti deo se bavi korišćenjem prirodnih resursa Ukrajine, poput uranijuma, titanijuma i litijuma, koji predstavljaju potencijal za ekonomski rast Kijeva i EU. Ukrajina nudi poseban sporazum o zajedničkim investicijama i korišćenju ovih resursa sa EU i SAD-om.

Ovaj deo takođe poziva na pojačanje međunarodnih sankcija protiv Rusije kako bi se podrilo njenu sposobnost da nastavi agresiju.

Ovaj četvrti deo sadrži i poverljivi deo koji je podeljen sa zapadnim partnerima.

Peti deo se odnosi na postratnu bezbednosnu arhitekturu Ukrajine. Zelenski je rekao da Kijev raspolaže velikom i iskusnom vojskom koja može ojačati NATO i bezbednost evropskog kontinenta.

- Ako se partneri slože, onda nakon rata predviđamo zamenu određenih američkih vojnih kontingenata stacioniranih u Evropi ukrajinskim jedinicama - rekao je predsednik.

- Ako Putin postigne svoje sulude geopolitičke, vojne, ideološke i ekonomske ciljeve, to će stvoriti snažan utisak na druge potencijalne agresore, posebno u regionu Persijskog zaliva, Indo-pacifičkog regiona i Afrike, da ratovi agresije mogu biti isplativi za njih - rekao je Zelenski poslanicima.

Zelenski je istakao da Putinova "koalicija kriminalaca" sada uključuje Severnu Koreju, koja je obezbedila ne samo oružje, već i osoblje za ruske fabrike i vojsku.

- Ovo je zapravo učešće druge države u ratu protiv Ukrajine na strani Rusije.

Predsednik Ukrajine je takođe naglasio podršku koju pružaju Iran i Kina.

- Moramo sprovesti plan pobede kako bismo naterali Rusiju da dođe na mirovni samit i bude spremna da okonča rat.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Pazi, bandera!

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati