Svet

[ Izvor: Mediji ]

16. 10. 2024. 12:32 2

Evropi preti nestašica čiste vode: Potrebna hitna reakcija

Evropska agencija za životnu sredinu (EEA) upozorila je da Evropa mora hitno poboljšati upravljanje vodnim resursima kako bi garantovala svojim građanima sigurno snabdevanje kvalitetnom vodom.

 Prema podacima, samo 37 odsto površinskih voda u Evropi trenutno je u dobrom ili veoma dobrom ekološkom stanju. Agencija sa sedištem u Kopenhagenu naglasila je da je neophodno povećati otpornost i osigurati održive izvore sveže vode, kako za ljude, tako i za životnu sredinu, uz potrebu za brzim delovanjem.

- Zdravlje evropskih voda nije na zadovoljavajućem nivou. Naše vode suočavaju se sa bezbroj izazova koji ugrožavaju sigurnost kvaliteta vode u Evropi - izjavila je direktorka EEA Lina Ila-Mononen. Prema podacima agencije, hemijsko zdravlje površinskih voda je dobro u samo 29 odsto slučajeva, dok je situacija povoljnija kada su u pitanju podzemne vode, koje u 77 odsto slučajeva imaju zadovoljavajuće hemijsko stanje. Podzemne vode, koje su glavni izvor pijaće vode u Evropi, relativno su manje pogođene zagađenjem u poređenju s površinskim vodama.

Površinske vode, kao što su reke i jezera, ugrožene su zagađenjem iz različitih izvora, uključujući sagorevanje uglja, emisije iz vozila i intenzivnu poljoprivredu koja doprinosi zagađenju zemljišta i vode velikim količinama otpada. Iako izveštaji EEA pokazuju da je u 2021. godini 37 odsto površinskih vodnih tela klasifikovano kao dobro ili veoma dobro, ovaj procenat ukazuje na blago poboljšanje u poređenju sa 2015. godinom, ali je i dalje daleko od zadovoljavajućeg.

U izveštaju se naglašava da evropska poljoprivreda mora preći na održivije agroekološke prakse, smanjiti upotrebu pesticida i promeniti navike u ishrani kako bi smanjila pritisak na vodne resurse. Takođe, preporučuje se smanjenje upotrebe pesticida za 50 odsto do 2030. godine.

EEA posebno ističe uticaj klimatskih promena na evropske vodne resurse. "Vodeni stres", kao jedan od ključnih ekoloških faktora, značajno ugrožava poljoprivrednu proizvodnju u Evropi, što dovodi do smanjenja prinosa, posebno u južnim delovima kontinenta gde su nestašice vode sve češće, a suše postaju razornije. S druge strane, neki delovi Evrope beleže porast intenzivnih padavina, što povećava rizik od poplava.

U izveštaju se zaključuje da je smanjenje potrošnje vode, kao i obnavljanje ekosistema, neophodno kako bi se ublažile posledice klimatskih promena, uključujući prekomerne padavine, otapanje glečera i suše. Obezbeđivanje održivog upravljanja vodnim resursima postaje sve urgentnije kako bi se ovaj vitalni resurs zaštitio za buduće generacije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Pazi, bandera!

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati