Društvo i ekonomija

Direktno.rs

09. 10. 2024. 17:56 4

Ponoš: Ministarka menjala državu za karijeru, a sada bi da iseli meštane iz doline Jadra

Šef poslaničke grupe Srbija centra u Skupštini Srbije general Zdravko Ponoš izjavio je da Rio Tinto planira da iseli meštane iz doline Jadra, a da se ministarka Đedović Handanović svojevoljno odrekla srpskog državljanstva jer joj je bio prepreka u karijeri.

- Morala je navrat - nanos da traži da joj se vrati državljanstvo dan pre nego što je postala ministarka. Nije ministarka zalepila francusko državljanstvo za srpsko, već se srpskog odrekla. Ministarka prebacuje narodnim poslanicima da su menjali stranke, a sama je menjala državu - rekao je Ponoš u Skupštini i dodao da je za ministarku kopanje litijuma crtica u karijeri, za meštane Gornjih Nedeljica pitanje života.

Ponoš je napomenuo da EPS, za koji je zadužena ministarka Đedović Handanović, nije u stanju ni da očita struju i dostavi ispravne račune.

- To se pre sto godina uspešno radilo mastiljavom olovkom. Ministarka još uvek nije ovladala tom tehnikom, a došla je ovde da nam objašnjava stvari oko rudarenja. Najveću brigu imaju zaposleni u EPS-u. Nije prvi put da im na čelo ministarstva ili preduzeća dođe neko ko ne pravi razliku između vata i volta. Problem je što su oni firmu podigli iz pepela i nakon bombardovanja, a nakon ove vlasti će to biti mnogo teže.

Govoreći o angažovanju Aleksandra Vučića na projektu Jadar Ponoš je istakao da se njegov pokušaj razgovora sa meštanima Nedeljica i Loznice završio razgovorom sa ljudima u uniformi, nakon čega je podrška protiv iskopavanja porasla na 60 odsto.

- Što se tiče spoljnog angažovanja, otišao je na konferenciju koja se ticala održivosti, jer je mislio da se radi o održivosti na vlasti uz pomoć Šolca. Očekivao sam da će Vučić da dozvoli Šolcu da ga čeka dok je on u kolima, kao što je bilo u Beogradu. Takođe, Vučić je šeiku Bin Zajedu pokazivao toalete u hotelu, umesto da mu pokaže toalete u beogradskim školama. Tada bi morao da sa sobom ponese sapun i toalet papir jer toga nema u đačkim toaletima.

Ponoš je podsetio na to da je Ana Brnabić, kao predsednica Vlade, zaustavila projekat Rio Tinta, a da je danas jedan od glavnih promotera ovog projekta.

- Brnabić je obećala da ćemo imati plan rada Skupštine, ali je očigledno zaokupljena promocijom litijuma. Vređa, kako narodne poslanike tako i 60 odsto građana koji ne žele da se kopa litijum. Brnabić će postati, nakon Vučića, najuspešnije političko dete Vojislava Šešelja. Neka siđe sa planine Jadar, jer koliko je Jadar planina toliko je ona Mojsije. Te ploče koje nosi u rukama, a koje joj je Vučić uručio, nose zapovesti samo za nju, a ne za narodne poslanike ili građane.

Ponoš je napomenuo da je sednica o litijumu trebalo da se održi pre nego što je vlast odlučila da obaveže zemlju za projekat Rio Tinta.

- Sada vlast tvrdi da, ako prekinemo projekat, platićemo penale. Ne bih rekao da će zemlja platiti penale, već da se ti, koji nisu pitali ovaj dom da li da se krene u taj projekat, plaše da će oni platiti te penale.

Ponoš je istakao da od ovog projekta građani dobijaju samo rizik i brigu, a da korist ima "odnarođena vlast, strane kompanije, ili strane države".

- Projekat je ekonomski loš, ekološki neodrživ i narod se tome protivi, a vlast insistira. Razlozi mogu da budu lukrativno - korupcionaški, odnosno da se neko ugradio, možda je neko ucenjen, a možda je to nekome posao - da bude kolonijalni upravnik.

Ponoš je istakao da je legitimno upitati EU "kako to Srbija ne može u Evropu, jer nije ispunila uslove iz Poglavlja 23 i 24, a može da kopa litijum, iako nije ispunila uslove iz Poglavlja 27? Kako to da sad veruju Vučiću, a videli su da obećanje da neće da krade izbore nije ispunio. Iz Evrope čujemo da moraju da sarađuju sa autokratom kako bi obezbedili sirovine. Važniji im je litijum u njihovim kolima nego demokratija u Srbiji. Nama je demokratija važnija".

Prema njegovim rečima, "referenca" Rio Tinta je da su uništili svetsko kulturno nasleđe Aboridžina staro 46.000 godina, a da se od meštana Nedeljica očekuje da će im sačuvati zasade soje i kupusa.

Druga referenca je da su za mito u Gvineji platili sudsku globu.

- Verujem da se ministar Mali raspitao da li je tamo mito plaćen u ratama ili u celini - zaključio je Ponoš.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Džekpot

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati