Društvo i ekonomija

Direktno.rs

09. 10. 2024. 16:26 11

Tepić razotkrila u Skupštini: Vučić se sastajao sa Rio Tntom još 2021. i dogovarao projekat Jadar! Evo dokaza! (FOTO)

“Vučić je opet uhvaćen u laži, koji sve vreme tvrdi da je neka prethodna vlast dogovarala rudnik sa Rio Tintom, a on jadan ništa, kad, evo lepo piše lično direktor Rio Tinta u imejlu Marošu Šefčoviču da su se sastali sa Vučićem i dogovarali o projektu Jadar i to još 2021”, razotkrila je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić na sednici Skupštine Srbije pokazujući e-mail koji je Marošu Ševčoviču uputio direktor Rio Tinta.

Tepić je na početku izlaganja rekla da će danas razotkriti tri važne stvari koje "Aleksandar Vučić i njegovi ortaci kriju i to kako je nemački kancelar Olaf Šolc, sa kojim se u ponedeljak sastao Aleksandar Vučić - izgubio prošlog meseca izbore u Saksoniji gde želi rudnik litijuma, jer ga ni Nemci ne žele". Ko je zapravo Maroš Šefčovič, slovački političar i evropski komesar koji došao sa Šolcom 19. jula i sa ministarkom Handanović potpisao problematični Memorandum koji se odnosi i na rudnik litijuma u Srbiji. Ko je Vučićeva "struka" iza koje se sada krije, pošto su mu sve prethodne predstave propale, a i ova najnovija sa njegovom strukom će takođe kada danas bude razorkrivena, navela je potpredsednica SSP u Skupštini.

- Slovački političar Maroš Šefčović, inače propali predsednički kandidat 2019. godine i produžena ruka premijera Slovačke Roberta Fica, otkrili smo sada da je zapravo sve vreme, godinama, povezan sa Rio Tintom, ali i sa slovačkom fabrikom baterija InoBat, u koju je Vlada Srbije iza zatvorenih vrata odlučila da upumpa 419 miliona evra naših para iz budžeta za izgradnju fabrike baterija u Ćupriji. Za one koji ne znaju, da podsetim ko je slovački premijer Robert Fico, najbliži saradnik ovog Maroša Šefčoviča: Za Fica, njegovu Vladu i njegove najbliže ljude iz kabineta i stranke, dokazano je u Slovačkoj i od strane međunarodne zajednice prihvaćeno otkriće novinara Jana Kucijaka - da je Fico i njegov kabinet sa gotovo svim ljudima koji ga okružuju - povezan i da su radili za interes najopasnije mafije na planeti - italijanske Ndrangete! Novinar Jan Kucijak je životom platio to svoje otkriće i ubijen zajedno sa svojom verenicom - podsetila je Tepić.

- I sada ovakvi ljudi kao Ficov Maroš Šefčovič sebi daju za pravo da nama govore šta da radimo sa svojom državom. Propali predsednički kandidat premijera Fica koji se povezuje sa ubistvom novinara i njegove verenice. A sada komesar Evropske unije koji se već godinama povezuje sa Rio Tintom, ali i sa slovačkim InoBat-om, kompaniju u koju je Rio Tinto po sopstvenom priznanju uložio novac - ispričala je Tepić i dodala:

- E ovaj Šefčovič čija je plata 25.000 evra se još 2019. sastajao sa InoBatom, evo dokaza koji se od nas krio. Nakon toga došli smo do imejla gde direktori Rio Tinta traže da se sastanu upravo sa Šefčovičem. Traže sastanak, dobijaju ga i održavaju i nastavljaju komunikaciju upravo sa Marošem Šefčovičem. A ono što je ovde interesantno i što se navodi, direktori kompanije navode da su se sastali sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u vezi projekta Jadar i da su dogovarali realizaciju projekta Jadar. I onda vi ovde sve vreme govorite da je to dogovorila neka druga Vlada, neka prethodna vlast, a ovde imate crno na belo gde Rio Tinto u sred Evropske komisije kaže da je imao sastanak sa Vučićem i dogovarao projekat Jadar - ispričala je Tepić.

A potom je pokazala spisak koji je dostavljen medijima sa imenima stručnjaka koji su za kopanje litijuma i koje treba zvati u emisije.

"Molba velika do 15. jula moramo na dnevnom nivou da organizujemo gostovanja, rasprave, okrugle stolove intervjue na temu litijuma. Šaljem vam spisak profesora i analitičara koji podržavaju projekat i koje treba zvati da gostuju i pričaju o pozitivnim stvarima. Znači bukvalno od danas, molim vas šaljem vam i broj telefona. Sanja Milaković Kolundžija koja radi kao konsultant za Rio Tinto i organizuje gostovanja, ako vam je lakše zovite nju da vam to završi. Moja preporuka je da se držimo prva četiri jer su najspremniji, imaju najviše iskustva u medijima sa njima najviše radimo. Ostale uvodimo polako i to prvo za štampane online medije, takođe možete slobodno dati moj telefon da zovu ja znam rasporede profesora ko je dobar za koju temu i gde je ko od njih pa mogu pomoći da brže doðu do profesora. Što se analitičara tiče oni sami dogovaraju nastupe u medijima. Tu za sve što treba", citirala je Marinika Tepić prepisku.

A uz to, nastavila je Tepić, ide i spisak, Aleksandar Jovović, profesor mašinskog fakulteta, Aleksnadar Cvjetić, profesor i piše ovde u julu, budući dekan Rudarsko - geološkog fakulteta. Nikola Lilić, profesor na istom fakultetu, a to su vam već ova poznata lica, rekla je Tepić pokazujući fotografije iz njihovih gostovanja u medijima baš od jula.

- Kako god da se završi ova sednica, kako god vi glasali ili ne glasali, ne pokušavajte da raspišete referendum, jer to već stoji u jednom od planova Rio Tinta, računajući da ćete ga pokrasti kao i izbore. Ja vam kažem, mi ćemo pobediti. A vi ako hoćete taj Rio Tinto pošto poto, donesite lex specialis za Rio Tinto, pa se osramotite i pred svojima i pred svetom. A i onda, da vam kažem - nećete kopati - zaključila je Tepić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Džekpot

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati