Društvo i ekonomija

D. Ljutić

28. 08. 2024. 16:06 34

Rusiji i Kini NE SMETA kopanje litijuma u Srbiji

U poslednje vreme, zapadne, pogotovo evropske zemlje, svom svojom težinom stale su iza projekta iskopavanja litijuma u Srbiji, računajući da će tako smanjiti svoju zavisnost od Kine kad se radi o ovom metalu. Ni Peking a ni Moskva ne "udaraju packe" zbog toga Aleksandru Vučiću. Srbija, navodno, hoće u Evropu, ali u sporovima Evrope sa Rusijom drži stranu Rusiji, a u sporovima Evrope sa Kinom drži stranu Kini. Svi, dakle, znaju da je svaki taj performans jedna velika obmana, jedna velika laž. Pa ipak u tome učestvuju. Zašto? 

Rio Tinto ima reputaciju zapadne kompanije. Međutim, podaci pokazuju da je već duže vreme najveći pojedinačni akcionar ove kompanije upravo Kina. Ali, pošto je centrala firme u Londonu, svi ekonomisti pominju Rio tinto kao "zapadnu" kompaniju. Činjenica je i da sve ono što se dešava u vezi litijuma u Srbiji ima uporište u kompanijama koje su ili delom ili većinski u kineskom vlasništvu. Priča je zaokružena sa InoBatom, Minthom i pre izvesnog vremena i sa Zhejiang Geely holdingom.

Kineski Geely, jedan od vodećih proizvođača automobila iz te zemlje, u junu se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je posle toga izjavio da se razgovaralo o "razvoju srpske automobilske industrije i kineskim ulaganjima u srpsku privredu". Kad se sve sabere, dakle, priliv kineskog novca u Srbiju uopšte nije slučajan. Njima odgovara zemlja u kojoj nema pravila, u kojoj su institucije slabe i u kojoj se poslovi završavaju sa jednim čovekom. Nema ljutnje zbog toga što će Zapad da rovari po Srbiji zbog litijuma. Pekingu je, kao i Moskvi, potpuno jasno da nema previše saveznika unutar Evropske unije i na evropskom kontinentu. Zato se oslanja na iste saveznike kao Rusija, a to su Mađarska i Srbija.

Za razliku od Mađarske i Srbije, sve ostale države na evropskom kontinentu povlače se iz saradnje sa Kinom jer žele da smanje rizike koji proizilaze iz te saradnje. Vučić je mogao da da litijum i Kini kao što joj je već dao dva velika rudnika - Majdanpek i Bor. Srbija se, s jedne strane, preko Sporazuma o slobodnoj trgovini ekonomski vezuje za Kinu i omogućava različite kineske investicije, a s druge se vezuje za evropske partnere u sferi lanaca snabdevanja koji se tiču kritičnih sirovina, električnih vozila i rudarenja kritičnih sirovina.

Ni Rusija nije u poziciji da Vučiću kvari planove kada je reč o dogovoru sa zapadnim partnerima da se u Srbiji kopa litijum. To i nije važno pitanje za čelne ljude u Kremlju. Rusiji je bitno da u Srbiji ostane na vlasti populistički režim Aleksandra Vučića koji ima veoma slično razumevanje demokratije i međunarodnih odnosa kao Vladimir Putin. Osim toga, Rusija više nije među pet najvećih trgovinskih partnera Srbije, pokazuju najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku. Ranije je Rusija zauzimala značajno mesto na uvoznom tržištu Srbije, pre svega zahvaljujući uvozu gasa. Zato Moskva mora da se zadovolji onim što je do sada dobila.Srbija je jedna od retkih država koja nije uvela sankcije Rusiji. Proteruje i Ruse koji su protiv Putina. Srbija takođe nije nacionalizovala rusku gasnu infrastrukturu, niti je Gazprom izbacila sa svoje teritorije. Opet, Rusija je prilično blago reagovala na izvoz oružja Ukrajini od strane Srbije. Sa druge strane, ako bi se realizovala kupovina borbenih aviona Rafala iz Francuske, sovjetski Mig-29 lovci otišli bi "u gvožđe" jer bi ih zamenili francuski, čime bi se Srbija što se tiče servisa i školovanja pilota vezala za Zapad.

To bi svakako ugrozilo ruski interes, ali ni po tom pitanju nema još nekih velikih reakcija iz Moskve.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 34

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati