Svet

[ Izvor: Mediji ]

15. 09. 2024. 19:52 0

Most srećnog čvora jedna je od 10 najspektakularnijih građevina na svetu

Inspirisan tradicionalnim simbolom Kine, pešački Most srećnog čvora u Čangšiju u Kini jedna je od najspektakularnijih građevina na svetu, piše CNN. Povezuje više nivoa – obale reke, puteve i park, a njegova izgradnja koštala je oko 39 miliona evra.

Izgrađen od 800 tona metala, Most srećnog čvora povezuje značajne simbole kineske kulture i tehnike moderne arhitekture u jedinstvenu konstrukciju.

Inspirisan je principom Mobiusovog prstena odnosno kineskom umetnošću vezivanja čvorova. U tamošnjoj kulturi ova umetnost oslikava sreću i prosperitet.

I ne čudi što je onaj ko je radio na projektovanju mosta imao u vidu da ga ulepša baš crvenom bojom. Upravo se ta boja u kineskoj kulturi uzima kao simbol uspeha, sreće i dugog života.

Most se sastoji od tri pešačke staze i pet čvorišta. Ono što ga izdvaja jesu ravne i uzvišene staze koje se prepliću duž obala, pružajući novi identitet mestu na kom se nalazi.

Staze na mostu su povezane na više nivoa, a krajnji rezultat je, i stvarno a i metaforički, vezivanje svih ovih ruta, čime podseća na kineski srećni čvor.

Timovi iz Amsterdama i Pekinga udružili su snage u kreiranju jedinstvenog projekta. Kombinacija holandske stručnosti u infrastrukturi i kineske kulture bila je deo ključnog procesa. Led sijalice kojima je ukrašen, noću osvetljavaju i pružaju spektakularan pogled na reku.

Dugačak je čak 185, a visok 24 metra. Dizajneri su definitivno, osim izgleda mosta, imali na umu i njegovu funkcionalnost. Spoj rekreacije, turizma, umetnosti, pa i ekologije. Oni sa malo jačom kondicijom i željom za jačanjem mišića, mogu da izaberu „planinarske“, uzvišene staze koje imaju bezbroj stepenica.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati