Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

15. 08. 2024. 11:58 6

"Najbolje nastavnike u Srbiji niko ne podržava": Govor učiteljice na RTS-u odjekuje Srbijom (VIDEO)

Jedna učiteljica gostovala je nedavno na RTS-u i ono što je rekla o školstvu i obrazovanju sada se naširoko prepričava među roditeljima u Srbiji.

Obrazovanje i vaspitavanje dece u Srbiji je konstantna tema jer već godinama svedočimo urušavanju sistema vrednosti, što se sve vrlo negativno odražava na naraštaje koji odrastaju. Kakvo je zapravo stanje, ali i možemo li se vratiti ka pravom koloseku - o tome je na RTS govorila učiteljica Željana Radojičić Lučić, predsednica žirija za dodelu nagrade "Prosvetitelj" Fondacije Alek Kavčić koja je Srbiji omogućila besplatne udžbenike.

- Najbolje nastavnike u ovoj zemlji, nažalost, ne podržava ni ministarstvo prosvete, ne podržava ih niko. A znate zašto? Zato što ti nastavnici prave promenu i zato što su drugačiji i što pokazuju svoju stručnost. Ja se zaista nadam da će se stvoriti uslovi i da će se u našoj zemlji vrednovati oni najbolji koji donose promenu jer naše društvo se plaši onih koji su drugačiji, koji su heroji. Nijh nije sramota da izađu u prve redove i kažu ono što misle - kazala je.

Kako kaže, to je osnovni problem našeg obrazovanja.

- Moramo da se osnažimo da kažemo ono što mislimo, da istupimo hrabro, a da nam to niko ne zameri - dodaje.

Ističe da društvo mora da napreduje u budućnosti, a to će se desiti ako budemo prodržavali hrabre ljude. Kao primer je navela i naše sportiste koji su postigli veliki uspeh na Olimpijskim igrama.

- To su heroji, a mi imamo Novaka Đokovića u našim učionicama među nastavnicima, među vaspitačima i moramo biti svesni - dajte da te ljude osvetlimo, kao što to čini Fondacija Kavčić kroz ovu nagradu "Prosvetitelj" - napominje.

Na kraju učiteljica Željana je kazala nešto vrlo važno o odnosu nastavnika i roditelja kada su u pitanju ocene.

- Prosvetitelj je onaj koji je hrabar, koji donosi promenu, koji misli drugačije, koji čini sve iz petnih žila da njegovi đaci u njegovoj učionici budu srećni, da roditelji koji dolaze na otvorena vrata odu zadovoljni - ne zato što je on detetu dao peticu, nego zato što je umeo da im lepo objasni zašto njihovo dete ima dvojku - zaključuje učiteljica.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati