Društvo i ekonomija

Direktno.rs

03. 09. 2024. 12:21 4

"Alarmantno stanje u obrazovanju"

"Kvalitet obrazovanja, nasilje u školama i cene koštanja, navodno besplatnog obrazovanja, goruća su pitanja u obrazovanju u Srbiji. Vlada Republike Srbije se ne bavi rešavanjem problema, već se oni gomilaju. Prosvetni radnici, na koje se odražavaju negativne posledice godinama nagomilanih problema u obrazovanju, najavljuju štrajk. Uprkos tome, Vlada još uvek nije ispunila njihove zahteve", navodi se u saopštenju Pokreta za preokret, koje prenosimo u celosti.

"Stravično nasilje je u prethodnom periodu preplavilo škole, a još uvek nema planskih, dugoročnih i sistematskih rešenja. Ovakva rešenja bi morala uključivati kvalitetne programe prevencije i edukacije, kao i efikasne bezbednosne mere.

"Posebna tema su troškovi, i to osnovnog obrazovanja, koji čine ogroman teret za budžet roditelja. Cena kompleta udžbenika zavisi od razreda, udžbenici za sedmi razred dostižu cenu od skoro 24.000 dinara. Osim udžbenika potrebno je kupiti i rančeve, školski pribor, odeću i obuću. Ovde se treba posebno zapitati i kako se sa svim troškovima nose samohrane majke i očevi. Takođe, treba se pozvati i na član 71. Ustava Republike Srbije kojim je zagarantovano besplatno obrazovanje svakom pojedincu", istakla je Saška Radujkov, iz Pokreta za PREOKRET.

Neke lokalne samouprave obezbeđuju besplatne udžbenike, dok većina opština i gradova, posebno siromašnih, nemaju takvu mogućnost ili nemaju razumevanje za ovu oblast. Kompletna nebriga za obrazovanje od strane aktuelnog režima odražava se i na njegov kvalitet, a o tome svedoči i statistika.

Tako, prema podacima PISA testiranja, 11 odsto učenika gimnazija je funkcionalno nepismeno kada je u pitanju čitanje, a 16 odsto u oblasti matematike. Sa druge strane, zabrinjava i podatak da više od 357.000 stanovnika nije završilo osnovnu školu. U brojne škole, pogotovo po manjim sredinama, se skoro uopšte ne ulaže, pa je tako u mnogim školama stolarija stara, a povremeno nedostaje i grejanje.

Treba podsetiti i da je kvalitetno obrazovanje jedna od ključnih oblasti UN Agende za održivi razvoj do 2030. godine. Pored toga, ono je osnova suštinskog i iskonskog napretka društva", zaključuje se u saopštenju Pokreta za preokret.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati