Društvo i ekonomija

[ Izvor: Vreme ]

03. 08. 2024. 07:03 2

Decu u Srbiji NEMA ko da leči

Srbija ima 12 odsto manje pedijatara nego pre 10 godina. Mnogi su otišli u inostranstvo i u privatnu praksu, a jedan od razloga je zabrana specijalizacije koja je bila na snazi deset godina.

Iako je zakonom propisano da na svakih 80 dece bude jedan pedijatar i medicinska sestra, u Vojvodini i jugoistočnom delu zemlje na primer, na jednog specijalistu je više od 1.700 dece, navodi se u Zdravstveno-statističkom godišnjaku za 2022. Instituta za javno zdravlje "Batut", prenosi Vreme.

- Globalni je trend da se njihov broj smanjuje - kaže Jorgos Konstantinidis, predsednik Udruženja pedijatara Srbije i napominje da su poslednjih godina mnogi pedijatri otišli i u privatni sektor, a neki u inostranstvo.

Srbiju godišnje napusti između 500 i 600 lekara, tvrde iz Sindikata lekara i farmaceuta. Jedan od uzroka osetnog nedostatka pedijatara je zabrana specijalizacije koja je bila na snazi od 2004, navodi Jorgos Konstandtidis. Broj se smanjio više od očekivanog ili planiranog, jer se nije vodilo računa o starosnoj strukturi svih specijalista, a posebno pedijatara.

- Trećina je tada bila starija od 55 godina, ostali su imali oko 50, a i sada je prosečna starost pedijatara između 47 i 50, možda i više - kaže Konstandtidis.

Zabrana je ukinuta krajem 2014. godine. Specijalizacija pedijatrije traje četiri godine, a kako su ukinute zabrane, Jorgos Konstantinidis kaže da bi broj pedijatara trebalo da se poveća. Dodaje da "našem zdravstvu nedostaje strateški dokument, gde bi se uzelo u obzir aktuelno stanje, prethodno i ono što nas eventualno čeka u narednih 20 godina i da se shodno tome donese zakon koji bi bio prilagođen onim što želimo da postignemo".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pazi, vruće!

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati