Društvo i ekonomija

D. Ljutić

05. 10. 2024. 07:16 0

Iza kulisa patriotizma: Kafanske strasti u Skupštini

Vladajuća ekipa pokušala je i uspela da dnevni red udesi tako da se na njega ne može uticati. Nije ih briga što je to nedopustivo i nečasno, takve su kategorije odavno nestale iz parlamentarnog opštenja. Etička svojstva predsednice Skupštine, njenih asistenata i glasačke većine su na nivou potpune moralne rezistencije. Opoziciji je samo ostalo da postavlja pitanja bez izgleda da se na njih dobiju odgovori. Neki malo prodorniji su ponovo navodili najteže primere iz kriminalne istorije režima, ali su brzo ućutkivani teškim diskvalifikacijama, bez prava na repliku. Već viđeni rezultat prostačke infekcije narodnog doma koji razbacuju poslanici SNS-a.

U ponedeljak u poslepodnevnom delu skupštine nakratko je došlo do oštre raprave poslanika opozicije sa ministarkom pravde Majom Popović pošto je poslanike nazvala "političkim lešinarima" nakon rasprave da su žene diskriminisane pri zapošljavanju jer im se postavlja pitanje o planiranju porodice. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović izjavio je da se "takozvani poljoprivrednici i takozvani ekološki aktivisti" uvezuju u hibridni rat protiv države Srbije. On je u Skupštini Srbije govorio o poljioprivredniku Mileti Slankamencu nazivajući ga portirom i poljoprivrednikom sa "tri saksije". Martinovićeva "analiza" ima svoju ciljnu publiku i ta publika je zapljeskala u Skupštini Srbije, dajući podršku vređanju i omalovažavanju svakog drugačijeg političkog ponašanja od zvaničnog.

Likovi poput Martinovića izabrani su brižljivom selekcijom za posebne potrebe izvođenja grubih radova nad opozicijom. Takvim personama su oduzete emocije, saosećanja sa drugima, etičkih obzira i obaveza prema istini. Iako je ušuškan ljudima zaduženim da misle identično, Martinoviću nije potreban niko da bi raspalio po neistomišljenicima. Sam je sopstvena podrška. Poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) Dušan Bajatović na sednici Skupštine Srbije izjavio je kako voli da, kao i poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta, "popije nedeljom po jednu rakijicu".

- Elem, kao moj brat Ćuta, volim da popijem nedeljom po jednu rakijicu… Šta je tu sporno? Pa i ja ponekad popijem, nije to sramota. Ali šta je poenta priče? Sedimo mi u tom seoskom… Pa nije Ćuto sramota, pusti to. Ja nikad nisam pio jednu, uvek više, tako da je to u redu - kazao je Dušan Bajatović na sednici.

O čemu su razmišljali Milenko Jovanov i Marjan Rističević dok su izgovarali reči zakletve "Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi", teško je reći. Ustima punim psovačkog narativa i najgadnijih uvreda odgovaraju na svaku konstruktivnu kritiku opozicije. Akumulacija mržnje i zla ovde se može opipati. A teško je oteti se utisku da većina režimskih poslanika ni ministara nema ni mrvu svesti gde su i šta im je tema i zbog čega sede u Skupštini Srbije.

Jednoga dana sve će ovo biti prošlost, ako bilo šta od nje preostane.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pazi, vruće!

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati