Zdravlje

[ Izvor: N1 ]

05. 10. 2024. 07:21 0

Ostavite duvan: Evo šta se dešava sa telom kad prestanete

Ako ste zaista i konačno odlučili da se oslobodite loše navike - cigareta, nakon nekoliko minuta u vašem telu će početi da se dešavaju promene

Svaka kriza koja vas pogodi na kraju će se isplatiti zbog koristi koje ćete dobiti od prestanka pušenja.

 Telo počinje da prolazi kroz promene odvikavanja od pušenja nekoliko minuta nakon poslednje cigarete, posebno ako ste bili jako zavisni.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, prvi pozitivni efekti javljaju se već 20 minuta nakon poslednje cigarete, prenosi nova.rs.

Kada prođe 20 minuta vaš otkucaj srca će se vratiti u normalu, jer pušenje povećava broj otkucaja srca i sužava krvne sudove.

Kompanija NiQuitin objašnjava da cigarete imaju "više od 7.000 štetnih hemikalija" koje će negativno uticati na vaše telo, tako da će prestanak pušenja i otklanjanje njih pomoći vašem telu da se vrati u normalu.

Posle osam sati nivo kiseonika će se vratiti u normalu pošto se ugljen monoksid - koji sprečava vašu krv da prenosi što više kiseonika - iz cigareta je eliminisan.

Prema SZO-u, dva dana posle prestanka pušenja sav štetni ugljen monoksid biće izbačen iz vašeg sistema. Ujedno, vaša pluća počinju da čiste sluz, što znači da se vaša čula ukusa i mirisa poboljšati.

Za samo tri dana, primetićete da je disanje lakše - to je zbog opuštanja bronhijalnih puteva u vašim plućima. U međuvremenu će se povećati i novi energije.

Ako ipak pređete početnu i najtežu fazu za prestanak pušenja, u roku od dve do 12 nedelja, krv će pumpati "kroz srce i mišiće mnogo bolje jer će vam se cirkulacija poboljšati".

U roku od tri do devet meseci, kašalj pušača i svi problemi sa zviždanjem ili disanjem će se poboljšati jer se vaša plućna funkcija povećava za do 10 procenata.

Prema SZO-a, ako pušač uspe da ne zapali cigaretu 365 dana, rizik od srčanog udara će se prepoloviti u poređenju sa redovnim pušačem.

Decenija bez cigareta smanjuje rizik za pola od smrti od raka pluća u odnosu na to da ste nastavili da pušite.

Ostavljanje cigareta naročito kod dugogodišnjih i pasioniranih pušača je veliki izazov. Savetuje se da ne odustajete od ideje ostavljanja pušenja, pa čak iako "kriza" u nekom trenutku pobedi i zapalite cigaretu, cilj je važan, a to je da ih ostavite.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pazi, vruće!

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati