Košarka

Direktno.rs

04. 10. 2024. 23:00 4

Nedović vodio Zvezdu do velikog preokreta u Parizu

Košarkaši Crvene zvezde trijumfalno su počeli nastup u Evroligi, pošto su u prvom kolu u gostima savladali novaliju u elitnom takmičenju Pariz sa 80:77. Junak pobede bio je Nemanja Nedović, koji je trojkama lomio otpor Francuza i na kraju je meč završio sa 21 poenom.

Crveno-beli su u prestonici Francuske odigrali rolerkoster meč, koji je na kraju imao srećan kraj za izabranike Janisa Sferopulosa. I to sve nakon što je nadoknađen minus od 13 poena iz treće četvrtine.

Dobro je Zvezda započela utakmicu sa petorkom Jago, Kenan, Kalinić, Daum i Bolomboj. Kalinić je pogodio prvi šut na meču, a Bolomboj imao svoje minijature na oba kraja terena kojima je, uz raspoloženog Kenana, odveo crveno-bele na plus osam - 12:4.

Nakon toga je u igru ušao Lo i kao po običaju bio inspirisan protiv Beograđana. Nemački bek razmrdao je Pariz sa sedam vezanih poena i vratio domaćina u egal, da bi omaleni plejmejker osvajača Evrokupa Šorts svojim prvim poenima na 10 sekundi pre kraja prve četvrtine doneo premijernu prednost domaćinu - 18:17.

Nije tim trenera Sferopulosa dobro započeo drugu deonicu. Nastavio je Šorts da vezuje poene i doneo svom timu vođstvo od 22:17, ali su Nedović i Miler-Mekintajer imali odgovor i ekspresno doneli izjednačenje prvaku Srbije - 24:24.

Uspela je Zvezda i da povede sa 27:26 posle trojke Nedovića, međutim od tog trenutka nivo igre crveno-belih je drastično opao, kao i nivo koncentracije. To se najbolje videlo u momentu kada je reprezentativni centar Beograđana Plavšić dozvolio Malkomu da položi, uz nesportski faul, posle kojeg su Parižani došli do vođstva od 33:30.

Bolje je Pariz i finiširao prvi deo utakmice, a posebno je bolan bio faul Jaga na šutu za tri poena Šortsa načinjen samo sedam desetinki pre odlaska u svlačionicu. Reprezentativac Severne Makedonije ubacio je prva dva "penala", promašio treći, a onda je Jantunen poenima iz ofanzivnog skoka doneo domaćinu maksimlanih 43:35 pre petnaestominutnog odmora.

Domaćin je do prve dvocifrene prednosti došao posle dva minuta u nastavku kada je Vord položio uz faul Mitrovića i realizovao dodatno slobodno bacanje za 47:37. Nije Sferopulosov tim imao nikakvu ideju napadu, a Pariz to koristio da se dodatno odmakne - 51:38 posle koša Ifija.

Mučila se Zvezda i u odbrani i u napadu, a nadu za povratak crveno-belima je vratila nesportska lična greška Kavalijea posle koje su spustili na jednocifrenih - 53:45, da bi posle kontranapada i polaganja Miler-Mekintajer smanjila na 53:47 i naterala trenera domaćih Tijaga Splitera da zatraži tajm-aut.

Nije minut odmora pomogao Parizu. Nastavila je Zvezda svoju seriju preko Kalinića i Nedovića i došla na samo dva poena zaostatka - 53:51, koju je prekinuo Vord trojkom iz ugla. Uspela je Zvezda sjajno da završi treću četvrtinu i poenima Mitrovića izjednači na 58:58.

Posle majstorskog duplog pasa Miler-Mekintajera i Nedovića Zvezda je konačno ponovo povela sa 60:58 na startu poslednje deonice. Povredio se plejmejker domaćih Šorts posle 80 sekundi igre u četvrtoj četvrtini i dodatno otežao situaciju Parižanima, koji su ušli u kontra-ritam.

Na sreću domaćih, povreda Šortsa nije bila teže prirode, pa se omaleni plejmejker brzo vratio na parket. A na parketu je blistao Nedović, koji je pogodio četvrtu trojku na meču za 67:63, ali je Jantunen imao odgovor i nije dozovlio gostima da se odlepe. Umesto toga Pariz je trojkom Ifija poveo sa 68:67, ali je još jednom uzvratio perfektni Nedović.

Nakon Nedovića trojku je pogodio i Kalinić i to sa osam metara uz zvuk sirene za vođstvo crveno-belih od 73:70, a onda asistirao Mitroviću na polaganju za plus pet - 75:70 i naterao Splitera da pozove minut odmora.

Zvezda je poenima sa poludistance Miler-Mekintajera održavala prednost. Ipak, gosti nisu iskoristili dva uzastopna napada, a Pariz je poenima Šortsa smanjio na 77:74 na 50 sekundi pre kraja meča.

Imao je domaćin napad za izjednačenje, ali je Šorts bacio loptu u aut, a Sferopulos zatražio tajm-aut kako bi dogovorio naredni napad koji je mogao biti krucijalan.

Igralo se na Miler-Mekintajera koji je promašio karakterističan šut sa poludistance, a zatim Kalinić je faulirao Ifija, koji je bio polovičan sa penala, pa je Zvezda na 11 sekundi pre kraja imala vođstvo od 77:75, a Miler-Mekintajer priliku da sa linije slobodnih bacanja odvede crveno-bele na dva poseda porednosti.

Miler-Mekintajer je bio polovičan sa linije slobodnih bacanja, a Zvezda je ponovo napravila faul kako domaćin ne bi trojkom mogao da izjedanči rezultat. Ifi je pogodio oba slobodna bacanja i smanjio na 78:77, a Sferopulos zatražio tajm-aut na osam sekundi pre kraja.

Uspeli su Zvezdini košarkaši da izbegnu brzi faul i utroše četiri sekunde pre nego što je Kenan poslat na liniju za slobodna bacanja. Amerikanac je oba puta bude precizan, a Ifi promašio šut za produžetak.

PARIZ - CRVENA ZVEZDA 77:80 (18:17, 25:18, 15:23, 19:22)

Dvorana: "Adidas Arena". Sudije: Karmelo Paterniko, Emilio Perez, Ana Panter.

PARIZ: Šorts 16, Malkolm 6, Ifi 12, Vord 9, Kavalije, Si, Erera, Kracer 3, Lo 12, Hejs 10, Jantunen 9, Uatara.

CRVENA ZVEZDA: Miler-Mekintajer 9, Kenan 14, Davidovac, Mitrović 7, Kalinić 9, Dobrić 2, Bolomboj 6, Daum 4, Gedraitis 5, Plavšić 1, Nedović 21, Dos Santos 2.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pazi, vruće!

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati