Društvo i ekonomija

D. Ljutić

31. 07. 2024. 07:00 14

REFERENDUM O LITIJUMU Opstanak SNS po šemi izborne krađe

Mogućnost referenduma o temi litijuma iz lokalnih ekoloških udruženja odlučno odbacuju i poručuju da niko nema pravo da glasa o njihovom životu. Srbija odavno nije demokratska zemlja, a njen predsednik Aleksandar Vučić se pokazao kao neko ko ne vodi računa o javnom dobru i interesu, a naročito ne o slobodnom izjašnjavanju naroda o bilo kom pitanju. On najbolje zna šta je dobro za narod, pa onda ni nema potrebe da se taj isti narod zamara suvišnim informacijama. Predsednik Srbije će učiniti sve da potencijalni referendum ne bude viđen kao glasanje za i protiv njega i njegove vlasti.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će se, ako treba, ići i na referendum o litijumu do kraja naredne godine, navodeći da treba iskoristiti ono što je Srbiji priroda dala, ali pod uslovom da se poštuju najstroži ekološki standardi.

- Stalno govore (iz opozicije) narod je protiv toga. Pa gospodo, imali ste priliku na izborima, pa smo čuli šta narod ima da kaže o vama. 'Ajmo sad da vidimo šta narod ima da kaže i oko, recimo projekta litijum - rekao je Mali za TV Prva i dodao da će se razgovarati sa svima pa će se videti da li će do te investicije doći.

Da bismo shvatili da u Srbiji nema uslova za njegovo održavanje, a na način da on oslika slobodnu i stvarnu volju građana, pokazuje član 2 našeg Ustava. Naime, taj član navodi da se prilikom sprovođenja referenduma poštuju Ustavom zajemčena ljudska prava i slobode, a naročito sloboda mišljenja i izražavanja, sloboda medija, sloboda kretanja, sloboda okupljanja, sloboda udruživanja i pravo na obaveštenost. Zakon propisuje da pravo izjašnjavanja na referendumu imaju građani koji, u skladu sa propisima o izborima, imaju biračko pravo i prebivalište na teritoriji za koju se raspisuje referendum i upisani su u birački spisak.

Imali smo prilike da na prošlogodišnjim decembarskim izborima vidimo kako naš birački spisak izgleda i ko sve ima registrovano prebivalište na teritoriji Republike Srbije. Ova vlast ne bi bila to što jeste kada bi dozvolila bilo kakav rizik i neizvesnost kada su u pitanju rezultati referenduma. Oni su pokazali da nije nikakav problem organizovati i logistiku za čitavu zemlju, tačnije preseljenje birača - glasača, jer se radi o odlično organizovanoj i uigranoj mašineriji koja u procenat kontroliše i izlaznost i glasove koje sakuplja. A nadležnost za sprovođenje referenduma je u rukama Republičke (odnosno lokalne) izborne komisije. Pored ovoga, predviđeno je i formiranje glasačkih odbora, takođe po uzoru na biračke.

Zanimljive su i odredbe koje se odnose na referendumsku kampanju i koje propisuju da su javni medijski servisi dužni da omoguće jednak pristup stranama koje se zalažu za različite odgovore na referendumsko pitanje, kao i da omoguće ravnopravno i korektno obaveštavanje, a da su svi mediji dužni da obezbede jednakost uslova za oglašavanje stranama koje se zalažu za različite odgovore na referendumsko pitanje. Naravno, javni funkcioneri ne mogu u tom svojstvu, niti u situacijama u kojima se nalaze povodom vršenja javne funkcije, da vode referendumsku kampanju niti mogu u svojstvu javnog funkcionera učestvovati u aktivnostima organizatora referendumske kampanje.

S obzirom na sve ovo, čovek ne može da ne primeti da je referendum namerno sličan sa decembarskom krađom na izborima. A mogući referendum najavljen za kraj naredne godine dao bi režimu dovoljno vremena da se utiče na stav javnog mnjenja po pitanju iskopavanja litijuma. SNS bi izveo tipičnu politizaciju, po principu ko nije za litijum, taj je protiv Vučića. A ne treba ni sumnjati u mogućnost pojave patriotske parole da "Litijum nema alternativu".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati