Društvo i ekonomija

D. Ljutić

25. 06. 2024. 06:44 12

VUČIĆEVA BAJKA Da li je policija zaista NARODNA?

Mi smo država u kojoj je važno koga poznajete, ko vam je prijatelj, a ko kum. To svi znamo. Ali, ključno pitanje i poenta priče jeste koje to poruke šalje građanima ove zemlje? MUP hapsi učesnike protesta protiv bušenja nasipa i nelegalne gradnje na Šodrošu ili Rio Tinta, ali ne i opskurne kumove i kumiće. Čime onda policija zaslužuje da bude narodna?

Aleksandar Vučić je bio "samo" gost na svečanosti povodom Dana policije. Obavio je smotru policijskih jedinica, uz sve državne počasti. Potom je dodeljivao nagrade, zlatne plakete zaslužnim pripadnicima MUP, i održao je "upozoravajući motivacioni govor".

- Molim vas da uvek budete to što jeste, narodna policija, kakvu narod želi, kakvu smo oduvek hteli, da uvek budete uz svoj narod i izvršavate svoje zadatke i naređenja - naglasio je predsednik Srbije.

Krenimo od 2016. Na putu projekta Beograd na vodi našli su se tada imovina građana i život jednog čuvara. Policija nije reagovala. Dve godine kasnije u Lučanima je organizovana krađa lokalnih izbora. Policija je prisutna, ali za nerežimske građane bolje da nije. Naredne godine specijalci džipovima upadaju u krug fabrike Krušik i hapse uzbunjivača Aleksandra Obradovića. 

Treba se vratiti u 2016. Vučić je govorio da tačno zna ko je rušio po Savamali. Ali, narodne policije nigde tada nema ili nemo posmatra sukobe, spušta slušalicu ako se neko javlja da prijavi nasilje koje sprovode neki ljudi u civilu.

Od Savamale, kada policija nije izlazila na pozive građana do bakljada, odnosno sinhronizovanog paljenja baklji na krovovima zgrada u nekoliko gradova, kratak je put. Šta bi za režim bilo bolje: da je policija umesto da štiti pregazila zakon ili da su kriminalci kršili zakon, kao što inače rade, dok ih je štitila policija? Pitanje nije retoričko. Policajci u Savamali nisu intervenisali jer su se ili uplašili od Belivuka ili nisu intervenisali jer su ga štitili po nečijem nalogu? 

Od 2020. događaji se ubrzavaju. Na julskim protestima policajci bacaju suzavac, tuku ljude koji sede na klupama i šutiraju one koji se nađu na zemlji. Par meseci kasnije opet omogućavaju izbornu krađu, ovoga puta u Šapcu. Naprednjaci upadaju u prostorije GIK-a, prekidaju sednicu, aktuelni gradonačelnik poziva policiju, ona se ne odaziva. Potom sledi demanti iz policije gde se kaže da je patrola došla i ustanovila kako nema narušavanja javnog reda i mira. I tako je pred kamerama televizija koje su pratile protest odigrana pokazna vežba policijskog treniranja strogoće.

Duž ulice između Narodne skupštine i Skupštine grada Beograda paradirali su pripadnici žandarmerije, dok su po parku policajci sa isukanim pendrecima mlatili građane i hapsili. Slika iz Srbije nije samo uzbunila domaću, već i inostranu javnost, jer su inostrani mediji uveliko javljali da je vlast u Srbiji policijskom silom nasrnula na građane koji protestuju zbog izborne krađe.

Sledi i priča o novih 400 policajaca na ulicama gradova Srbije. Oni će da pojačaju disciplinovanje neposlušnih. Ideja je da se bezbednost naprednjačkih struktura digne na viši nivo. Zašto su se osetili ugroženima?

- Za bahate, bezobrazne i nasilne vozače nema mesta na ulicama - poručili su iz MUP-a.

Uz ovaj tekst nalazi se i slika zaposlenih u Parking servisu koji hapse "lamborgini" od 200.000 evra, koji je nekoliko dana ranije ulicama Beograda divljački vozio momak od 25 godina, koji je problematični sin problematičnog kuma predsednika ove zemlje. Ovaj incident dogodio se svega dvadesetak dana nakon što je drugi predsednikov problematični kum zakucao svoj "meklaren" od 500.000 evra u ogradu u Užičkoj ulici na Dedinju, a tom prilikom su povređene dve osobe. O ovom incidentu nismo saznali gotovo ništa, uključujući i rezultat testa. Sve dok se nije oglasila Marinika Tepić, a potom i policajka iz Valjeva Katarina Petrović.

Policija na terenu može odlučiti da li će neke dokaze "videti" ili ne, uhapsiti okrivljenog ili će on "pobeći", da li će namerno napraviti neku proceduralnu grešku. Pošto je situacija postala neodrživa, časnim profesionalcima je još samo preostalo da makar ne budu saučesnici u onome što im je zakonska obaveza da sprečavaju. Oni manje spremni za ovakve korake, pribegavaju oportunizmu i jednostavno puštaju da događaji prolaze pored njih, svesni da malo toga mogu da promene a da ne naštete svojoj egzistenciji.

Narodski rečeno, baš ih briga.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Pet frendli

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati