Društvo i ekonomija

D. Ljutić

27. 09. 2024. 21:01 8

Hoće li biti Vučić na raspravi o litijumu: PROPADOŠE KORE ZA PITU?!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da zbog obaveza u inostranstvu nije siguran da će moći da prisustvuje sednici Skupštine Srbije o zabrani eksploatacije litijuma i bora koju je tražila opozicija, ali da je "spreman da dođe, kad god ga pozovu" na sednicu parlamenta o Kosovu koju je takođe tražila opozicija. Šta je sad bilo, farmerke na pranju?

Mora da se zna - predsednik Srbije izjavio je da će "Panta nastaviti da mesi pitu" dokle god bude trebalo, aludirajući na poziv poslanika opozicije da dođe i pokaže poslanicima kako će on to da ih razbuca "kao Panta pitu". Do danas se pouzdano ne zna ko je bio taj Panta, ali se pretpostavlja da je to čuveni Pantagruel, večito gladan i nezasit koji proždire sve što mu padne šaka. Tako ovaj izraz danas označava najčešće fizički nesavladljivu osobu kojoj sigurno ne želite da postanete obrok. Da li na vreme i ozbiljno prepoznajemo opasnost ili se sasvim ljudski nadamo da se nešto tako loše neće dogoditi?

Ali, ekspert za Pantinu pitu, verovatno zbog silnih obaveza zaboravlja. Već je narod razbucao posle silnih afera i još mnogo "lepih stvari". Naravno da vaš subjektivni doživljaj celog događaja oko spomenute pite, utiče na to da li će ovo delo biti izvršeno ili ne. Ali, subjektivne okolnosti su relevantne samo u tom smislu da se neko ponašanje koje bi inače moglo biti shvaćeno kao pretnja, neće tako oceniti zbog subjektivnog doživljaja adresata kojem je pretnja upućena - ako se adresat ne oseća ugroženim, nema ni pretnje, odnosno dela. Obrnuta logika nije moguća. Da li se istragom došlo do saznanja da će pretnja moći da bude izvršena? Da li se moglo očekivati na osnovu prethodnog ponašanja osobe koja je pretnju uputila da će je i izvršiti ili bar pokušati tako nešto?

Ali, Srbija nije pristojna država, pa papiri u njoj ne vrede, makar na njima stajao i Ustav. Pretnje su "Pantin" izvor ljubavi za Srbiju, koju ne može pristojno da voli. A i ne pada mu teško. Suzbijanjem govora mržnje vladajuća klika bi ostala bez teksta. Uvredljivo orgijanje u Srbiji sa političkim manekenima koji su nepovratno vrednosno i socijalno oštećeni, pretvorilo se u nešto što je suština ideje ovdašnje vladajuće ekipe. Otvorena, odvratno mučna pretnja građanima Srbije koji ne dele njihova stanovišta. Negde devedesetih počele su radikalske godine i još ne prestaju.Pričajući priče o tome kako je ON najveća žrtva u istoriji, kako su se ceo svet i cela domaća opozicija urotili protiv njega. U isto vreme, pažljivo priprema teren za konačni obračun sa neistomišljenicima. Kad pretnje i omalovažavanja iz usta njegovih vernih sluga presele u usta njihovog stvarnog autora, Vučića, to je znak da mašina ima dozvolu da konačno i bez posledica napadne označenog. 

Ali, nasilje, bilo ono verbalno, realno, latentno, sprovodi se bez prekida, i ima dimenzije vladajuće paranoje. Nasilje nad drugačijim mišljenjem prethodi pretnjama, koje postaju opasne najave istinske fizičke agresije.

Šta još napisati o ovome, a da se to ne protumači - kao pretnja?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Neozbiljni ste

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati