Društvo i ekonomija

D. Ljutić

28. 09. 2024. 06:51 3

TERMOELEKTRANA KOSTOLAC 3 Kinezi "naljutili" Vučića, a NEKA SE SPREMI ministarka

Projekat novog bloka Termoelektrane na ugalj "Kostolac", na istoku Srbije, na kome je angažovana kineska kompanija "CMEC", različito vide predstavnici vlasti u Srbiji i međunarodne i lokalne ekološke organizacije. Iz Ministarstva rudarstva i energetike Srbije navode da je reč o objektu "poslednje generacije na kome su sprovedene sve mere za smanjenje emisije štetnih gasova". Međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka poručuje: "Napravili smo novi blok traljavo uz mnogo kašnjenja".

Kineski projekti u Srbiji su izazivali zabrinutost evroparlamentaraca i zbog nedostatka transparentnosti u pogledu njihovog uticaja na životnu sredinu. U Srbiju stižu milijarde dolara kineskih investicija, a kineskim kreditima grade se infrastrukturni projekti - auto-putevi, mostovi, železnica, energetska postrojenja. Kina je tokom godina, pre svega kupovinom železare u Smederevu i rudnika bakra i zlata u Boru, postala drugi najznačajniji trgovinski partner Srbije, posle Nemačke. Međutim, istovremeno raste zaduživanje Srbije kod Kine. Podaci Narodne banke Srbije pokazuju da je dug Srbije prema Kini u poslednjih 11 godina porastao 15 puta, na gotovo pet milijardi evra.Srbija je spomenuti projekat Kostolac B3 ugovorila pre više od deset godina, 2013. godine. Ministarstva u Srbiji su se i prethodnih godina oglašavala povodom ovog projekta ističući hitnost da se on završi. Naime, kineska kompanija China Machinery Engineering Corporation (CMEC) počela je izgradnju termobloka B3 u Kostolcu u novembru 2017. godine, kada je ministar rudarstva i energetike bio Aleksandar Antić. Tada je najavljeno da će kineska kompanija završiti ovaj posao tokom 2020. godine.

Kako posao nije bio završen tokom 2020. godine, tadašnja ministarka Zorana Mihajlović obišla je radove na izgradnji bloka B3 i javno poručila izvođaču da mora stati u red uspešnih kineskih kompanija koje posluju u Srbiji i da završi izgradnju tog bloka u što kraćem roku. Mihajlović je tada primetila i da na gradilištu ima više građevinskih dozvola nego radova, da nedostaju radnici, inženjeri, ali i mnogo više efikasnosti. Međutim, iz kineske kompanije su tada za kašnjenje radova optužili ograničenja nastala zbog virusa korona, pa je dat novi rok - kraj 2022. Blok B3 ni tada nije pušten u rad.

Aktuelna ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je nedavno da su fizički radovi na bloku B3 završeni i najavila da će uskoro početi funkcionalne probe kako bi se sprovela garancijska ispitivanja. Pretpostavlja se da kineska kompanija zbog dugogodišnjeg kašnjenja neće biti kažnjena. Snaga novog pogona je 350 megavata, očekivana godišnja proizvodnja oko 2,6 milijardi kilovat-sati, a vrednost investicije 613 miliona dolara. Ukupno 85 odsto novca za finansiranje projekta obezbeđeno je iz dugoročnih kredita kineske Exim banke, dok je 15 odsto sredstava obezbedio EPS.

- Radovi na izgradnji su završeni i to će biti najsavremeniji termokapacitet i u smislu performansi i u smislu poštovanja ekoloških standarda. Očekujem od izvođača da uloži maksimalan napor da efikasno sprovedu preostale probe i neophodna ispitivanja, u skladu sa preporukama nezavisnog inženjera i zakonodavstvom Srbije, kako bi novi blok u što kraćem roku mogao da bude predat Elektroprivredi Srbije - navela je Đedović Handanović.Međutim, predsednik Vučić ne deli to njeno oduševljenje i, kako saznajemo, namerava da se po povratku iz Njojorka suoči sa njom i predoči je neka svoja viđenja. I to neće biti prvi "sukob mišljenja" između njih. Ne tako davno, potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) i poslanik u Skupštini Srbije Dušan Nikezić upitao je zašto ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović sada ne demantuje predsednika Srbije koji tvrdi da "trošimo previše para na uvoz struje i ne kopamo dovoljno uglja".

Autokratija traži autokratiju, a ne uređeno društvo. Dobra vremena nikada ne traju večno. Svet se naglo izokrenuo naopačke, i to naročito za ministre Aleksandra Vučića.

- Moraćemo da radimo na energetici mnogo više, nismo u stanju da to promenimo decenijama. Napravili smo novi blok traljavo uz mnogo kašnjenja. U energetici moramo sve da menjamo, kada dođe veštačka inteligencija i električni automobili, trošićemo više, nećemo imati struje, niko u okruženju neće imati struje. Moraćemo da radimo mnogo. Kome to da objašnjavate - zapitao se predsednik Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Neozbiljni ste

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati