Društvo i ekonomija

D. Ljutić

28. 09. 2024. 11:00 8

NACIONALNA ČITANKA Vulinov plan kako se postaje dobar Srbin

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je u sredu, na predstavljanju Nacionalne čitanke za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola, da je inicijativa za njenu izradu potekla od predsednika Srbije Aleksandra Vučića kako bi se učenici upoznali sa tradicionalnim vrednostima, kulturom, nasleđem i da bi imali više saznanja o svojoj zemlji. Da li je srpski nacionalni identitet ugrožen, pa ga je neophodno braniti u školskim klupama učenika prvih i drugih razreda osnovne škole?

Đukić Dejanović je najavila da će u narednim danima čitanka biti distribuirana u svim školama, a da će je učenici dobiti besplatno. Podsetila je da je na značaj čitanke ukazao i premijer Srbije Miloš Vučević u svom ekspozeu.

- Nacionalna čitanka nije zbir tekstova u kojoj učenici treba da nauče definicije, već obavezno nastavno sredstvo namenjeno razvijanju svesti, negovanju tradicije i kulture srpskog naroda, kao i nacionalnih manjina koji žive u Srbiji - izjavila je ministarka prosvete.

A premijer Miloš Vučević, koga ministarka prosvete pominje, napomenuo je da "nema igranja, od ovog bukvalno zavisi naša budućnost", najavljujući nacionalnu čitanku koja će od ovog septembra imati ulogu čuvara identiteta srpskog naroda. Rekao je i da "u cilju očuvanja identitetske socijalizacije" u njima "mora da postoji jasan pravac i jasna orjentacija", a i da "mi kao država moramo da jačamo svoj koren i svoje utemeljenje", te da zato "nema igranja oko najvažnijih tema iz ove oblasti".

Sve ovo oko nacionalne čitanke zvanično je počelo 1. marta 2021. godine, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio da je sa Brankom Ružićem, tadašnjim prvim potpredsednikom Vlade i ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dogovorio da ministarstvo i Vlada Srbije počnu izmenu dva zakona kako bi se stvorili uslovi da država sačini udžbenike za osnovnu i srednju školu za srpski jezik i književnost, istoriju i geografiju. Vučić je na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav" naveo da je imao važan razgovor sa Ružićem o, kako je naglasio, "jednoj od najvažnijih tema za našu Srbiju". On je dodao da "ovi najznačajniji udžbenici moraju da budu deo srpskog izdavaštva i posao od najvišeg javnog interesa".

Podsetimo, ideja o nacionalnoj čitanki je podstaknuta filmom Dara iz Jasenovca, koji je premijerno emitovan na RTS-u 20. februara 2021. godine. Odmah nakon premijere, a bila je na RTS-u 20. februara 2021, tadašnji šef policije Aleksandar Vulin održao je, pod utiskom filma, patriotski govor u Skupštini Srbije i između ostalog rekao da "udžbenik istorije mora da napiše država Srbija". Iz usta jednog Aleksandra u uši drugog. Nekoliko dana nakon toga, Aleksandar Vučić je u televizijskom obraćanju prisvojio Vulinovu ideju i saopštio da udžbenike iz srpskog jezika, istorije i geografije može da "napravi samo država".

- Ostalo na tržištu možete da pišete šta hoćete, baš me briga. A ovo da pišete i da vam Jasenovac bude deset minuta jednog časa, e to sad mačku o rep… Neće oni više da tumače. Sad će država da napiše udžbenik - rekao je tada predsednik Vučić.

Kakvu pouku šalje nacionalna čitanka? Kakvog đaka treba da pouči i vaspita takva knjiga? Šta očekuje od njega kad stasa u budućeg građanina? I kako deca koja tek uče da napišu slovo "A" mogu da se upoznaju sa filozofskim konceptom nacionalnog bića? Osim da to zaista bude jedna vrsta indoktrinacije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Neozbiljni ste

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati