Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

13. 06. 2024. 13:40 5

EU: Srbija krši sporazum o normalizaciji sa Kosovom

"Sporazum o putu normalizacije je važeći i obavezujući u celini i za Kosovo i za Srbiju, uključujući i član četiri, pa lobiranje Srbije protiv Kosova predstavlja jasno kršenje sporazuma", navodi se u pisanoj izjavi portparola Evropske unije (EU) Petera Stana.

Njegova izjava, dostavljena medijima koju prenosi Radio Slobodna Evropa, ukazuje da "Brisel prvi put jasno potvrđuje da Srbija krši sporazum o putu ka normalizaciji sa Kosovom time što se aktivno angažuje u sprečavanju članstva Kosova u međunarodnim organizacijama".

Srbija i Kosovo su u februaru 2023. postigli sporazum o putu ka normalizaciji odnosa, a u martu iste godine na sastanku u Ohridu usaglašen je aneks primene tog dogovora.

Član četiri sporazuma navodi da se "neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizacij"i.

Kosovo nije uspelo da se učlani u najstariju evropsku organizaciju jer nije ispunilo uslov koji su zacrtale važne članice Saveta Evropa, a koji se odnosi na proces formiranje zajednice opština sa srpskom većinom, što je obaveza koju Kosovo i dalje ne ispunjava.

Upitan da potvrdi da li je međusobno priznanje cilj dijloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, Stano je samo naveo da se stav Brisela oko ovog pitanja nije promenio, već je "ostao je isti kao što je više puta prenošeno u prošlosti i kako je navedeno u kriterijumima za pristupanje".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idolatrija

Zoran Živković [21.06.2024.]




Video dana

Prevrtljiv pas

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati