Kuhinjica
05. 08. 2024. 07:03 4
Najlepše krempite na svetu - lako se prave, a brzo će nestati sa trpeze
Krempita je vrlo omiljena među Srbima i često se poslužuje na raznim proslavama, ali vi ne morate da čekate povod da biste uživali...
Sastojci:
Za kore:
500 g lisnatog testa
Za fil:
1 l mleka
6 jaja
100 g brašna
2 kesice vanilin šećera
200 g maslaca
Za posipanje:
šećer u prahu
Priprema:
Uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni. Razvucite lisnato testo na pek papiru u veličini pleha (oko 30x40 cm). Stavite testo zajedno s papirom u pleh i pecite oko 20-25 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi.
Dok se testo hladi, pripremite fil. U posudi, umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu svetlija i penasta. Dodajte brašno i dobro izmešajte da se sjedini. U šerpi, zagrejte mleko da bude vruće, ali ne i da provri.
Postepeno sipajte vruće mleko u smesu od jaja uz neprekidno mešanje. Vratite smesu u šerpu i kuvajte na srednje jakoj vatri, neprestano mešajući, dok se fil ne zgusne i postane gladak. To će potrajati otprilike 5-7 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da se potpuno ohladi. Kada se kora i fil potpuno ohlade, presecite koru po dužini na dva jednaka dela.
Na donju koru ravnomerno rasporedite ohlađeni fil. Stavite gornju koru preko fila i lagano pritisnite da se spoje. Rastopite maslac i premažite gornju koru tankim slojem, te pospite šećerom u prahu. Ostavite krempite u frižideru najmanje dva sata (idealno preko noći) da se dobro ohlade i da se fil stegne. Uživajte!
Komentari 4
ostavi komentar