Društvo i ekonomija

[ Izvor: Radio Slobodna Evropa ]

12. 06. 2024. 21:09 0

Na listi američkih sankcija i ruska firma iz Beograda

Sjedinjene Američke Države stavile su 12. juna na listu sankcija novih 300 poslovnih subjekata, među kojima je i ruska firma sa sedištem u Beogradu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva finansija SAD, na crnoj listi je i firma "BASSIRE GROUP DOO", čije sedište je u beogradskoj opštini Stari grad. Firma je osnovana u februaru 2023. i bavi se trgovinom na veliko računarima, računarskom opremom i softverima, prenosi RSE.

Direktor i vlasnik firme je ruski državljanin Nikolaj Levin.

U obrazloženju američkog Ministarstva finansija se navodi da je cilj sankcija da se Rusiji onemogući pristup proizvodima i uslugama potrebnim za održavanje vojne proizvodnje za rat u Ukrajini.

Kako je u saopštenju navela ministarka finansija Dženet Jelen, ruska ratna ekonomija je "duboko izolovana od međunarodnog finansijskog sistema".

- Današnja odluka pogađa njihove preostale puteve za međunarodne materijale i opremu, uključujući njihovo oslanjanje na kritične zalihe iz trećih zemalja. Povećavamo rizik za finansijske institucije koje se bave ratnom ekonomijom Rusije i eliminišući puteve za izbegavanje, i umanjujemo sposobnost Rusije da koristi pristup stranoj tehnologiji, opremi, softveru i IT uslugama - navela je Jelen.

Među sankcionisanim poslovnim subjektima su kompanije iz Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Turske.

Na udaru američkih sankcija za sada je više od 4.000 ruskih entiteta i pojedinaca, sa ciljem da "presuši" priliv novca i oružja u Rusiju koja ima vatrenu nadmoć na ukrajinskom frontu.

Sankcije su objavljene uoči dolaska predsednika SAD Džozefa Bajdena u Italiju na sastanak lidera G7 o pomoći Ukrajini.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Prizor od kog se diže kosa na glavi

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati