Društvo i ekonomija

[ Izvor: Biznis.rs ]

25. 05. 2024. 07:02 2

Stranim turistima Albanija bolja od Srbije

Svetski ekonomski forum objavio je najnovije rezultate Indeksa turističkog razvoja (Travel&Tourism Development Index, TTDI) za 2024. godinu, u kome je Srbija zauzela tek 68. poziciju među 119 analiziranih ekonomija. TTDI prati pet kategorija i 17 "stubova" razvoja turizma sa ukupno 102 indikatora, a naša zemlja najbolje ocene dobila je za poslovni ambijent i dostupnost kadrova, dok je najlošije ocenjena u oblasti turističkih resursa.

Srbija je pre dve godine, kada je TTDI po prvi put predstavljen na godišnjem okupljanju Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, bila na 70. mestu, tako da se - uslovno rečeno - može govoriti o blagom poboljšanju, mada aktuelni plasman našu zemlju stavlja iza Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Crne Gore i Albanije, a ispred Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine, piše Biznis.rs.

Najbolje ocene dobili smo u kategoriji ambijenta za razvoj turizma, pa smo tako iznad prosečne ocene za region i Istočnu Evropu kada je reč o dostupnosti kadrova, bezbednosti, kao i pripremljenosti za digitalizaciju, dok smo relativno dobrih 4,19 od 10 dobili za poslovni ambijent u turizmu. Izuzetno loše ocene smo, nažalost, zabeležili u oblasti prirodnih i kulturnih turističkih resursa, kao i destinacija koji privlače putnike koji nisu na odmoru - poput onih koji dolaze zbog medicinskih zahvata ili radi obrazovanja. Od te tri kategorije, prirodni resursi ocenjeni su sa tek 1,59 od 10 - što zvuči neverovatno nisko.

Da loša ocena ne znači da neka zemlja ne poseduje prirodne ili kulturne resurse ili da oni nisu atraktivni, govori i to da su čak i niže ocene od Srbije za iste vrste resursa dobile Litvanija, Letonija i Estonija, pa čak i Luksemburg.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sličnosti i razlike

Zoran Živković [05.07.2024.]




Video dana

Roki

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati