Društvo i ekonomija

[ Izvor: RSE ]

15. 03. 2024. 20:11 15

Eskobar: Neprihvatljivo što je Radoičić na slobodi

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar izjavio je da Vašington veruje da su postojale finansijske i organizacione veze između države Srbije i izvršilaca napada u septembru 2023. godine u Banjskoj, na Kosovu, kao i da Milan Radoičić mora da bude uhapšen i optužen za sve zločine za koje može biti optužen u Srbiji.

RSE: Kako komentarišete to da je Milan Radoičić i dalje na slobodi?

Eskobar: To je neprihvatljivo. Mi smo rekli i javno i privatno da on mora biti priveden pred lice pravde, da je on međunarodni begunac pod američkim sankcijama i da on ne može biti slobodan čovek.

RSE: Da li SAD vidi ikakvu povezanost između ovih napada i Srbije kao države?

Eskobar: Mislimo da ima neke finansijske i organizacijske povezanosti, ali to detaljnije istražujemo. Ali, kada govorimo o zločinima koji su počinjeni, mislim da je kosovska policija kompetentno provela istragu. Nismo morali da sprovodimo istragu, imamo obaveštajne informacije, a rezultati istrage se pomno prate u odnosu na to kako mi razumemo. Mi ne tražimo od Srbije da sprovede istragu o 24. septembru, mi tražimo odgovornost.

RSE: Ako se potvrde rezultati istrage da je Srbija bila iza tih napada, hoćete preduzeti neke mere protiv nje?

Eskobar: To ne mogu sad da komentarišem.

RSE: Kako komentirišete to što još uvek nema optužnice protiv Radoičića ni na Kosovu niti u Srbiji koja takođe sprovodi istragu?

Eskobar: Ne znam za Kosovo. Istraga je u toku i sprovodi se kompetentno. Što se Srbije tiče, mi smo rekli da on mora biti uhapšen i mora biti optužen za sve zločine za koje može biti optužen u Srbiji. Znam da je za njim raspisana i Interpolova poternica.

RSE: Koliko dugo ćete čekati da to Srbija uradi?

Eskobar: Dopustite da to kasnije komentarišem, jer vodimo brojne razgovore sa Srbijom. Ali, oni znaju naš stav.

RSE: Hoće li SAD vršiti pritisak na Srbiju da izruči Radoičića Kosovu kako bi odgovarao na Kosovu?

Eskobar: Ponavljam, o tome je prerano govoriti. Ono što javno kažemo, da Radoičić mora odgovarati, kažemo i tokom privatnih razgovora.

RSE: Radoičić ne samo da je slobodan čovek, već se čini da održava bliske veze sa srpskim funkcionerima, kao što je Marko Đurić, ambasador Srbije u SAD-u. Verovatno ste videli fotografiju koja kruži društvenim mrežama. Kako to komentarišete?

Eskobar: Moj komentar je isti - Radoičić je osoba koja je orkestrirala napad 24. septembra, on je međunarodni begunac pod američkim sankcijama i za njega nema mesta u politici.

RSE: Kako komentarišete to da je Đurić stao u njegovu odbranu na mreži Iks nakon toga?

Eskobar: Neću to komentarisati. Samo ću komentarisati da svi znaju našu poziciju, uključujući i ljude u Vladi Srbije.

RSE: Zadržimo se malo na Srbiji. Da li imate ikakve indicije iz Vaših kontakata sa srpskim zvaničnicima da Srbija možda preispituje svoj stav o sankcijama prema Rusiji?

Eskobar: SAD veruju da Srbija treba da se pridruži Evropskoj uniji u nametanju istih sankcija prema Rusiji. Više puta smo to rekli. To je suverena odluka i Srbija nije poslala nikakve indikacije da će to učiniti, a mislim da bi trebalo. Takođe, to je nešto što bi trebala razmatrati i EU jer od Srbije se kao države kandidata traži da se 100 odsto usaglasi s spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Podsećamo, u oružanom sukobu Srba i policije Kosova u Banjskoj, stradali su jedan kosovski policajac i trojica Srba. Milan Radoičić priznao je da je organizovao grupu u Banjskoj i preuzeo svu odgovornost. On je uhapšen, saslušan, određen mu je pritvor od 48 sati i potom pušten. On se tereti za izvršenje više krivičnih dela i to: "nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija", "učestvovanje u grupi", i "teško delo protiv opšte sigurnosti". Po odluci suda, zabranjen mu je odlazak na teritoriju Kosova te mu je naloženo da se svakog 1. i 15. u mesecu javlja nadležnoj policijskoj stanici. Od njega je privremeno oduzet pasoš Srbije, a upozoren je da mu se može odrediti pritvor ukoliko prekrši izrečene zabrane i obaveze.

Međunarodna policijska organizacija Interpol izdala je nalog za Radoičićevo hapšenje ali i još 11 osoba zbog događaja koji su se 24. septembra dogodili u Banjskoj, na severu Kosova.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati