Srbija

[ Izvor: Nova.rs ]

09. 04. 2024. 14:13 33

Hladan tuš za Vučića od Makrona: Opomena zbog Radoičića i Banjske

Uprkos grandioznim najavama uoči posete Parizu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobio je "hladan tuš" već u prvim minutama zajedničke konferencije, nakon sastanka sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom. Banjska i Milan Radoičić obrušili su se na Vučića praktično odmah, jer je Makron rekao da očekuje da će biti procesuirani svi koji su učestvovali u ovom oružanom napadu. Uprkos tome što Srbija uporno odbija to da učini, a glavni organizator akcije u kojoj su poginuli jedan kosovski policajac i troje Srba, Milan Radoičić, i dalje šeta slobodno....

Iako je od Banjske i oružanog sukoba na severu Kosova prošlo više od sedam meseci, međunarodna javnost to nije zaboravila. Dok predsednik Srbije želi da Banjska postane samo ružna prošlost koja neće opterećivati odnose naše države sa svetom, "skelet" tog oružanog sukoba svako malo "ispada iz ormara".

Na ceremoniji i zajedničkom obraćanju Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona u Parizu, francuski predsednik je gotovo u uvodu obraćanja izjavio kako očekuje da budu procesuirani svi oni koji se dovode u vezu sa Banjskom.

- Sa druge strane treba prevazići tenzije koje su nastale usled odluka koje su kosovske vlasti donele i koje se tiču opština sa srpskim stanovništvom, nama su poznati uslovi tih sporazuma - bio je jasan Makron.

Uzimajući u obzir da je Makron na čelu druge najmoćnije zemlje u EU, stav oko oružanog sukoba ima dodatnu težinu. Odgovori se čekaju, istraga tapka u mestu, a Milanu Radoičiću za sada samo nedostaje vila na severu Kosova koja je nedavno konfiskovana.

Slobode ima i na pretek, budući da se kreće slobodno na teritoriji Srbije, a kamere su zabeležile i da bije ljude.

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić ističe da je Makronovova izjava dokaz i potvrda koliku važnost Francuska pridaje incidentu na severu Kosova.

- Svakome ko se bavi politikom bilo je jasno da će Banjska ostati zapisana kao ozbiljan incident sa razvojnim potencijalima po bezbednost regiona. Bilo je sasvim logično da se to neće staviti ad akta, što čujemo po čestim podsećanjima na Milana Radoičića. Ovo je nova opomena i bilo je očekivano da će biti pomenuta u razgovorima u četiri oka, ali to što je Makron iskoristio da to pomene na konferenciji za štampu samo je potvrda koliku važnost i Francuska i EU daju tom incidentu - objašnjava Jakšić za Novu.

On napominje da se to uklapa u koncept na kojem je insistirao francuski predsednik.

- Insistirao je da se ispune odredbe sporazuma Brisela i Ohrid. To je u potpunoj suprotnosti što se govorilo, a to je će Makron pomoći da Kosovo ne uđe u Savet Evrope. Agende su poprilično različite - poručuje Jakšić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 33

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati