Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

04. 05. 2023. 18:48 7

"Nepravedno da ovakvi zločini prođu nekažnjeno"

Profesorka Pravnog fakulteta Vanja Bajović konstatovala je u Danu uživo da K. K (13), koji je izvršio masovno ubistvo u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, nije krivično odgovoran zbog broja godina, kao i da njegovi roditelji ne mogu da odgovaraju za ubistva koje je počinio. "Kada imamo maloletna lica, jedino za šta roditelj može da odgovara je za zapuštanje i zanemarivanje maloletnog lica", naglasila je Bajović.

- Kada lice mlađe od 14 godina učini kriivično delo, tužilac odbacuje krivičnu prijavu i prema njemu se primenjuju mere iz oblasti socijalne zaštite, nadležan je Centar za socijalni rad.  U ovom konkretnom slučaju, koliko sam informisana iz medija, psihijatrijski se veštači dečak, on se nalazi u ustanovi. Nakon što se medicinska veštačenja okončaju, dete može da se zadrži u psihijatrijskoj ustanovi po odluci suda. Sve u svemu, ovde se ne ide na krivičnu odgovornost, koja je u konkretnom slučaju nemoguća, već se ide da se dete izoluje iz zajednice i da mu se pruži psihijatrijska pomoć - kazala je Bajović.

Dodala je da se neće ništa desiti kada dečak napuni 14 godina i pojašnjava da Krivično pravo ne može da se primenjuje retroaktivno i da važi onaj zakon koji je važio u vreme izvršenja krivičnog dela, prenosi N1.

- U ovom slučaju je u pogledu krivične odgovornosti par meseci u pitanju. Da je izvršio krivično delo nakon 14. rođendana, onda bi mogao da se pokrene krivični postupak, ali ni tada ne bi mogao da mu se odredi maloletnički zatvor, već bi kao najteža sankcija moglo da se izrekne upućivanje u vaspitno popravni dom. To je mera koja može da traje od šest meseci do četiri godine, i to je najteža sankcija za mlađe maloletnike - kaže ona.

Podseća da kada uporedimo ove kazne i monstruoznost načinjenog zločina, možemo da konstatujemo da su kazne blage, ali napominje da počinioci njegovog godišta najčešće odgovaraju za imovinska krivična dela, a ne za ovako okrutna ubistva.

Odgovarajući na pitanje o odgovornosti roditelja u ovom slučaju, ona je istakla da svako odgovara za svoje postupke, što znači da je odgovornost za drugog isključena.
- Roditelji ne mogu da odgovaraju za krivično delo svog deteta. Ali, moram da izrazim neslaganje sa tim… Ako ste roditelj, vi ste moralno odgovorni detetu i društvu da vaspitate to dete. Dužnost roditelja je da detetu usade društvene i moralne vrednosti. Ako ste to propustili, pa vaše dete načini krivično delo, vi treba da odgovarate za to krivično delo. Hajde da to posmatramo iz perspektive žrtve. Zaista je nepravedno da ovakvi zločini prođu nekažnjeno - poručila je sagovornica.

Precizira da roditelji Koste K. koji je osumnjičen za masovno ubistvo u centru Beogradu ne mogu krivično da odgovaraju.

- U konkretnom slučaju dete je uzelo očev pištolj, pa roditelj odgovara za teško delo protiv opšte sigurnosti. Držao je taj pištolj neobezbeđen, i bio je dostupan dečaku. Ako pretpostavimo da je došao do pištolja na drugi način, preko interneta, onda roditelj ne bi ni odgovarao za teško delo protiv sigurnosti - kazala je Bajović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati