Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

20. 04. 2022. 16:13 24

Ulazak u EU: Nova pravila za građane Srbije od 2023.

Od sledeće godine državljani zemalja kojima nisu potrebne vize za ulazak u države Evropske unije, što znači i u Hrvatsku, moraće da podnose zahtev i čekaju odobrenje za prelazak granice. I dok će vlasnici pasoša Srbije, Crne Gore i Kosova podnositi elektronski zahtev, čija obrada može da traje do 30 dana, građani Bosne i Hercegovine će uz to morati da plate i sedam evra, prenosi RTL.

Sistem Evropskog sistema za informacije o putovanjima i odobravanja putovanja (ETIAS) u funkciju bi trebalo da bude pušten sledeće godine što će značiti nova pravila za ulazak u zemlje članice, pa i u Hrvatsku.

Državljani Srbije će zahtev podnositi onlajn, a dozvola će im se izdavati bez nadoknade. Podnošenje zahteva potrebno je za sva putovanja kraća od 90 dana, u koja spadaju turistička, poslovna, medicinska putovanja, kao i tranzit kroz zemlje EU. ETIAS sistem odnosi se na putovanja svim prevoznim sredstvima, kopnom, vazduhom ili morem.

Državljani BiH će osim popunjavanja obrasca morati da plate i jednokratnu naknadu od sedam evra, prenosi RTL.

Na zvaničnoj stranici EU u BiH navode da će putnici morati da ispune elektronski obrazac zahteva preko namenske stranice ili mobilne aplikacije. Ako osoba ne može da podnese zahtev, to u njeno ime može učiniti druga osoba.

Svi podnosioci zahteva starosti između 18 i 70 godina moraće elektronski da plate naknadu u iznosu od sedam evra po zahtevu.

Odobrenje za putovanje bez kojeg neće moći da se uđe u zemlje EU u najvećem broju slučajeva biće izdato za nekoliko minuta od podnošenja zahteva, a retko zbog dodatne provere dozvola može da se čeka i do 30 dana. Podnosilac može da se žali ukoliko dobije odbijenicu.

ETIAS je nastao tako što je u novembru 2016. predloženo uspostavljanje evropskog sistema za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja radi jačanja bezbednosnih kontrola osoba koje bez vize putuju u EU, što se trenutno odnosi na državljane više od 60 zemalja.

Ipak, Hrvati koji žive u BiH i imaju hrvatsko državljanstvo neće morati da plaćaju ovu potvrdu, dok će ostali stanovnici BiH morati.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 24

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati