Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

29. 09. 2024. 20:41 1

Medicinska oprema iz kovid bolnica bez namene: Srbija će plaćati penale ili će morati da je vrati EU

Hoće li Srbija morati da vrati medicinsku opremu koju je nabavila zahvaljujući donaciji EU? Fond solidarnosti EU traži hitan odgovor Vlade Srbije za opremu koja se nalazi u kovid bolnicama. Kako N1 nezvanično saznaje, u klauzuli ugovora o donaciji od 12 miliona evra, piše da se oprema mora koristiti isključivo u prostorijama kovid bolnica. S obzirom na to da su one zatvorene, oprema se mora vratiti EU. Za N1 kažu da o tome ozbiljno razgovaraju. Ministarka za evrointegracije Tanja Miščević kaže da se u EU o tome ozbiljno razgovara.

Kovid bolnice u Batajnici i Kruševcu godinu i po dana zarastaju u korov. A zajedno sa njima i savremena medicinska oprema. I pored toga što je država u gradnju ove dve bolnice uložila 150 miliona evra. S obzirom na to da je Kovid bolnica u Batajnici najveća, sa oko 1.000 postelja, u njoj se nalazi i najviše opreme. A dobar deo je stigao zahvaljujući donaciji Fonda solidarnosti EU u iznosu od oko 12 miliona evra.

Ali, sada EU traži da se ugovor poštuje. Jedna od tačaka ugovora zabranjivala je da se oprema prebaci ili daje drugim bolnicama i centrima na korišćenje.

- Ono što nije dobro jeste da je EU tražila da se ovo privede nameni. Da se sredstva koja su oni donirali koriste za lečenje pacijenata. I rok za odgovor njima je istekao. Mi sada imamo situaciju da se već dugo čeka odgovor Ministarstva zdravlja - rekao je Dejan Stevanović, odbornik Narodnog pokreta Srbije u Skupštini Kruševca.

Stevanović kaže za N1 da će, ukoliko se ugovor ne ispoštuje, Srbija biti u obavezi da plaća penale ili će opremu morati da vrati.

- Da li se radi o neznanju, nemaru ili nama nije stalo do fondova EU, prosto je pitanje na koje ćemo odgovor morati da tražimo na nekom drugom mestu - kaže Stevanović.

Trenutno se čeka odluka ministra zdravlja. Da li će se postupiti prema ugovoru koji je potpisan sa Fondom solidarnosti EU, da li će oprema dobiti namenu kao što piše u ugovoru, ili će ipak morati da je vrate?

To se još ne zna. Jer, pitanja koja su novinari N1 poslali Ministarstvu zdravlja još čekaju odgovore. A tražili su da objasne šta konkretno piše u ugovoru, koliki je iznos donacije, koja oprema je dobijena i gde se ona u ovom trenutku nalazi.

Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije, kaže za N1 da zna da su sve kovid bolnice predmet razgovora u ministarstvu zdravlja. Naglašava da se traži rešenje da se oprema i bolnice na najbolji način iskoriste.

Ali, ne otkriva da li će Srbija morati da vrati medicinsku opremu.

- Naravno da se o tome razgovara i sa EU. Jer, oprema je imala svoju svrhu, nadamo se da ona više neće trebati. Ali, razgovara se i tome da li može da se iskoristi za neke druge stvari. Znam da je postojala priča pre par godina, da se otvori palijativna nega. Ali, oprema koja tamo postoji je mnogo više od svega toga. O tome se veoma ozbiljno razgovara - kaže Miščević.

Na spisku opreme koja je kupljena uz pomoć Fonda solidarnosti EU su skeneri, sto za angiografiju, mobilni dijalizni aparati, kontejneri za presovanje kartona, kreveti i pacijent monitori… I sve se ovo dešava dok se lekari u zdravstvenim ustanovama u Srbiji žale na sve veći priliv bolesnih i nedovoljno kapaciteta za sve pacijente kojima je neophodna hospitalizacija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Pet frendli

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati