Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

04. 10. 2024. 20:27 0

Profesor Arsić: Srpske cene sustižu evropske, neke već i premašuju

- Rast plata u evrima se predstavlja kao realno povećanje kupovne moći stanovništva, međutim kada imate fiksni kurs i inflaciju onda toliko rastu i cene. U poslednjih pet, šest godina cene u evrima približile su se za više od 50 odsto cenama u Evropi, što znači da je evro izgubio trećinu svoje vrednosti, pa se naše cene ubrzano približavaju evropskim - izjavio je profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić.

- Kada gledamo prosek svih cena u Srbiji one su prošle godine bile na 68 posto od cena u Evropskoj uniji, a dok je Srbija u razvijenosti bila na 44 odsto od proseka EU. To znači da se visina cena približava brže evropskim nego naša razvijenost i ove godine će cene, najverovatnije, dostići visinu od 70 odsto od evropskog proseka. Kada gledamo prethodne tri godine, najbrže su rasle cene hrane i dostigle su visinu od 96 odsto od cena u Evropi, dok su cene nekih grupa prozvoda kao što su mleko, mlečni proizvodi, ulje, jaja iznad evropskih cena - objasnio je u emisiji Dan uživo na televiziji N1 profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić.

On je dodao i da cene u Srbiji poslednjih godinu dana rastu sporije nego 2021. i 2022. godine, kao i da najveći deo stanovništva troši najveći deo plate na hranu.

Komentarišući rast plata u javnom sektoru, Arsić je naveo da rastu plate i u privatnom, ali da se to dešava i u drugim državama regiona.

- Plate rastu i u javnom i privatnom sektoru ali i u regionu, recimo isto je u Bugarskoj i Rumuniji. Međutim, kod njih su cene niže nego u drugim državama EU. Njihove cene su na 60 odsto od EU cena, dok je Srbija na 68 odsto. Kod nas su više cene i to je posledica vođenja politike fiksnog kursa. To znači da u tom slučaju moramo i sve druge politike prilagoditi tome, inače će nam cene sustići evropske, i to ne samo cene hrane već i svih drugih proizvoda - objasnio je profesor.

Arsić je istakao i da inflacija u Srbiji više nije rezultat poremećaja na međunarodnom tržištu.

- U Evropi je došlo do usporenog opadanja inflacije, ali u Evropi je došlo i do usporavanja rasta plata što treba da se desi i u Srbiji kako ne bi došlo do spirale rasta plata i cena, a to smo često imali u staroj Jugoslaviji. Sada je dobro što imamo vlasnike preduzeća koji koče rast plata, pa se to teže može desiti. Međutim, inflacija u Srbiji je sada domaće prirode. Jedan od razloga je i visok stepen državne tražnje. Tu tražnju moramo je zakočiti kako bi zakočili i inflaciju - navodi profesor Arsić.

On je upozorio da su neophodna ulaganja u prosvetu.

- U prosvetu se ulaže tri odsto od ukupnog iznosa budžeta, dok je to izdvajanje u drugim državama pet odsto i zbog toga se mi nalazimo na samom dnu kada je reč o ulaganju u obrazovanje. Treba da se napravi plan, poveća iznos za ulaganje u prosvetu u odnosu na BDP i da u tom sektoru rast plata bude brži u odnosu na prosek, kako bi plate u prosveti bile iznad proseka. I kada se to bude desilo njihove plate će biti niže od proseka u privredi, ali moraju da dobiju tolike plate jer je obrazovanje važno - rekao je Arsić.

On je istakao da se osim kroz povećanje plata u prosveti moraju povećati i materijalna ulaganja, da prosveta treba da postane prioritet, a ne da bude na kraju svega.

- Sada su u budžetu značajno podignuta povećanja za investicije, vojsku, populacionu politiku, poljoprivredu i moguće ja da sada nema prostora u budžetu za povećanje plata u prosvetu za više od 12 odsto, jer država želi da ne ugrozi funkcionisanje i svoj kreditni rejting - naveo je profesor.

Komentarišući zaduživanje Srbije za milijardu i po evra po nepovoljnim uslovima, profesor kaže da je to bilo neočekivano jer su sada kamatne stope u opadanju i taj trend se očekuju i u buduće.

- Tako da, nije višak na računu budžeta od šest milijardi evra nastao kao prozvod suficita, već rezultat uzimanja kredita i to zaduživanja koje nije jeftino - zaključio je profesor Arsić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pazi, vruće!

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati