Društvo i ekonomija

R. Ć.

23. 10. 2021. 12:00 14

AFERA Ko je u EPS -u kupovao opremu i koga su prisluškivali?

Dosadašnji predsednik Sindikata Elektroprivrede Srbije (EPS) Milan Đorđević izneo je veoma zabrinjavajuće i skandalozne podatke da je direktor EPS-a Milorad Grčić potrošio ogromne svote novca "na kupovinu prislušnih uređaja, na hiljade bubica i kamera", kao i da je kupljen softver za 2 miliona evra. Postavlja se pitanje zbog čega EPS nabavlja ovakvu opremu, na kojoj bi im i BIA pozavidela?

- Milorad Grčić je mnogo para potrošio na kupovinu prislušnih uređaja, na hiljade bubica i kamera, pa pozivam Aleksandra Vučića i Aleksandra Vulina da ispitaju u koje se svrhe to upotrebljava i zašto je kupljen softver od oko dva miliona evra. Takođe, za obnovu nameštaja u upravnoj zgradi potrošeno je oko 33 miliona evra - kaže dosadašnji predsednik Sindikata EPS-a Milan Đorđević.

Ukoliko su navodi Đorđevića tačni, javnost mora biti upućena u ova sumnjiva dešavanja u EPS-u. Iz kojih razloga Elektroprivredi treba oprema za prisluškivanje? Da li se tom opremom prisluškuju radnici koji nisu saglasni sa degradacijom i urušavanjem ovog preduzeća ili su bubuce i kamere namenjene možda za građane Srbije?

Koga je zapravo prisluškivao EPS i da li je to uopšte radio EPS?


Podaci koje je izneo Đorđević veoma su zabrinjavajući i zahtevaju detaljnu istragu nadležnih organa. Ako direktor jednog javnog preduzeća kupuje opremu kao da je Džems Bond, javnost treba da bude upućena da li je to uradio na svoju ruku ili mu je dirigovano iz vrha vlasti.

Ako na svoju ruku kupuje opremu da bi nekoga prisluškivao, Grčić bi trebalo, ne samo da da ostavku, već i krivično da odgovara. Ukoliko je ipak dobio zeleno svetlo od nekog iz vrha vlast, građani imaju pravo da znaju šta se krije iza ove situacije. Dva miliona evra je veoma veliki iznos koji je "bačen" na softvere i opremu čija namena javnosti nije poznata. Osim toga, postavlja se pitanje koliko je ukupno novca dato u ove namene? 
Podsećanja radi, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović je još u decembru 2019. ukazao na to da je EPS firmama "Đerdap" i "Emporio tim" isplatio sedam miliona evra za dodatno zapošljavanje 390 novih administrativnih radnika, IT stručnjaka i stručnjaka za primenu softvera koji "ne funkcioniše". On je tada istakao da je Slaviša Kokeza "uvalio" EPS-u te softvere. Nove informacije koje je Đorđević izneo bacaju sumnju i na te radnje EPS-a, pa se postavlja pitanje prave namene i tih "nefunkcionalnih" softvera.

Osim toga, Đorđević je izneo i podatak da je "samo za obnovu nameštaja u upravnoj zgradi potrošeno oko 33 miliona evra". Postavlja se pitanje šta se desilo sa tim novcem i kakav je to nameštaj koji košta 33 miliona evra?

Mnoge stvari oko EPS-a nisu jasne i mnoge zahtevaju odgovor nagležnih organa, a da li će odgovora i biti ostaje da se vidi...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Gol(f)man

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati