Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

16. 04. 2024. 12:29 14

EPS drastično povećao plate rukovodstvu

Plate generalnog direktora, Nadzornog i Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije za godinu dana porasle su čak sedam puta, vidi se u finansijskom izveštaju tog preduzeća. Ipak, realno povećanje je još veće, s obzirom na to da je ono usledilo tek polovinom prošle godine, kada je izabran novi Nadzorni odbor, u koji su ušli norveški stručnjaci.

Pre godinu dana, Elektroprivreda Srbije transformisala se iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, čime je prestalo da važi ograničenje zarada, što se vidi i u finansijskom izveštaju.

Naime, osim što je u 2023. godini EPS ostvario "istorijski" profit od 976 miliona evra i konačno se “izvukao” iz gubitaka, koji su u 2022. bili veći od 600 miliona, i zarade rukovodioca drastično su uvećane i to za više od sedam puta.

Konkretno, kako piše u finansijskom izveštaju, ukupna zarada organa upravljanja i nadzora u 2023. godini iznosila je 470.500 evra, a samo godinu dana ranije, 2022, ukupan iznos koji je izdvojen za njihove plate bio je oko 66.000 evra. Dakle, za samo godinu dana, njihove zarade uvećane su za oko sedam puta.

Norvežani plaćeni "u skladu sa velikim kompanijama"

Ipak, realno uvećanje plata gotovo sigurno je veće, ako se ima u vidu da je ograničenje visine zarada prestalo da važi polovinom godine, kada je EPS iz javnog preduzeća transformisan u akcionarsko društvo i kada je to preduzeće dobilo novi Nadzorni odbor. To telo ima sedam članova, a čak troje je došlo iz Norveške.

Reč je o ozbiljnim stručnjacima koji, jasno je, ne bi u Srbiju su došli da rade za prosečnu platu rukovodioca jednog državnog preduzeća. Podsećamo, pre transformacije, direktor EPS-a primao je platu do 240.000 dinara, dok članovi nadzornih odbora javnih preduzeća u Srbiji na mesečnom nivou primaju tek nešto više od 50.000 dinara.

Prilikom predstavljanja članova Nadzornog odbora, u junu prošle godine, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović nije konkretno odgovorila na pitanje koliko će oni biti plaćeni, ali je rekla da su promenom pravne norme hteli da naprave preduslove da nema ograničenja zarada za zaposlene, kako bi EPS na tržištu poslovao konkurentno.

- Odluke o naknadama još nisu usvojene. Ako vidite njihove biografije, ta naknada nije jedini motiv da učestvuju u ovom izazovu. Oni naravno neće volontirati. Njihove naknade će biti u skladu sa ovlašćenjima koja nose i biće u skladu sa onim na tržištu i velikim kompanijama - rekla je tada Đedović Handanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati