Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

29. 04. 2024. 12:15 6

EPS šalje nove cene struje privredi - svakom DRUGAČIJE

Elektroprivreda Srbije ovih dana šalje ponude privrednicima za zaključenje novih ugovora, sa cenama koje su po prvi put šarene, baš kao i one na berzi struje - s tom razlikom što je EPS i dalje skuplji od te iste berze. Jasno je onda ko zarađuje na regulaciji cena, ali ostaje pitanje zašto domaćoj privredi, ali i građanima stavljamo na teret tuđe loše poslovne odluke, a i ko kupuje jeftiniju berzansku struju kad EPS snabdeva gotovo celu domaću privredu električnom energijom?

Da li je stepen propadanja EPS-a bio toliki da ni zajam MMF-a od 2,4 milijarde evra, ali ni viša cena za građane i privredu ne može da ga postavi na noge, nego mora da se zarađuje i preko trgovine na berzi? Ili država koja i dalje vodi EPS, a koja je i osnovala berzu električne energije jednima prodaje ispod cene, dok za druge važi druga cena? Ili država zna nešto i pre dešavanja na otvorenom tržištu pa želi da zaštiti potrošače? Ko onda zarađuje na lokalnoj berzi, dok traje kontrola cena struje od strane države?

Kako za Novu ekonomiju kažu u Privrednoj komori Srbije (PKS), završetak energetske krize u Evropi prouzrokovao je konstantan pad cena struje na referentnim berzama, počev od novembra prošle godine i konačnu stabilizaciju veleprodajnih cena u prvom kvartalu ove godine, čime je prestala potreba za ograničavanjem maloprodajnih cena električne energije u Srbiji.

Od političara do sada nismo čuli da će se cena struje formirati tržišno, dok je berza, iako je formirana u decembru 2022, trgovanje na dnevnom nivou počela tek prošle godine u julu. Zašto se i ranije privrednici nisu obavestili o tome kako će u doba visokih kamatnih stopa cene biti formirane i kako da eventualno pronađu druge dobavljače umesto EPS-a? Verovatno je odgovor na to pitanja jasan kada svi igrači na tržištu kažu da je najveći problem u poslovanju u Srbiji transparetnost.

Kako objašnjavaju iz PKS, imajući u vidu da od 1. maja ističu ugovori o snabdevanju koje je EPS zaključio po ograničenim cenama u skladu sa preporukama Vlade Srbije, a u cilju zaštite privrede u uslovima poremećaja na tržištu, Elektroprivreda Srbije je počela da ugovara snabdevanje "po tržišnim principima u uslovima konkurencije“.

Prema podacima SEEPEX-a, srpske berze struje, prosečna cena trgovanja je u aprilu mesecu bila 62,23 evra po megavatsatu. I u proteklih 90 dana, kada se pogleda trgovanje na berzi, cena je uvek bila niža od 119,67 evra koliko je privreda sve to vreme plaćala. Ako se pogleda trgovanje u petak, najniža cena je iznosila 72, a najviša 135 evra za megavatsat.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Zvali su ga Maradona

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati