Društvo i ekonomija

[ Izvor: Forbes Srbija ]

10. 05. 2024. 07:54 7

EPS nikako da izabere prvog čoveka, a deli nove ugovore bugarskom konsultantu angažovanom za izbor direktora

Izbor novog direktora EPS-a kasni već pet meseci, i prema saznanjima Forbes Srbija, u potpunom je zastoju. Međutim, to nije sprečilo ovo državno preduzeće da 7. maja, po drugi put, izabere konsultanta, koji je prošle godine angažovan u procesu izbora prvog čoveka.

Reč je o domaćoj firmi Tonchew Advisory Associates iz Beograda, čiji vlasnik i direktor je bugarski konsultant Edvard Tončev.

Prema podacima sa Portala javnih nabavki, ovo preduzeće pobednik je dva otvorena postupka koje je EPS raspisao 12. aprila ove godine, a ugovor zaključio prvog radnog dana nakon prvomajskih i uskršnjih praznika.

Predmet nove nabavke je "procena liderskih potencijala rukovodilaca", dok je zvaničan naziv druge "kreiranje i implementacija seta liderskih kompetenci uz mapiranje motivacionih faktora rukovodilaca".

Iz javno dostupnih podataka vidi se da je konsultantska firma Edvarda Tončeva bila jedini ponuđač u ovim postupcima javnih nabavki, a konstatuje se i da su ponude ovog konsultanta prihvatljive, odnosno da su ispunjeni svi traženi kriterijumi za dodelu posla.

EPS će ove dve usluge platiti 22,6 miliona dinara, pošto je prvi posao dogovoren za iznos od 10,8 miliona dinara sa PDV-om, a drugi za 11,8 miliona.

Ono što je zanimljivo jeste da je ista konsultantska firma dobila i tokom prethodne godine od EPS-a dva praktično ista posla od kojih je jedan identičnog naziva. Slični su bili i iznosi plaćeni za te nabavke.

Omiljeni EPS-ov konsultant

Naime, nabavku pod nazivom "procena liderskog potencijala rukovodilaca" EPS je sproveo i avgusta prošle godine, jedini ponuđač ponovo je bila firma Edvarda Tončeva, a ugovorena cena sa PDV-om 11,98 miliona dinara.

Osim ovog, EPS je od Tončeva "kupio" i usluge "head huntinga", odnosno lova na kadrove, takođe avgusta prošle godine, a cena je u ovom slučaju bila identična - 11,98 miliona dinara.

Mediji su tada, pozivajući se na informacije dobijene iz PR službe EPS-a, objavili da je Tončev nekoliko dana pre raspisivanja konkursa za izbor direktora EPS-a koji je objavljen 15. avgusta 2023, angažovan na poslovima regrutacije novih kadrova, uključući i prvog čoveka najvažnijeg državnog preduzeća.

U "lov" na novog direktora EPS-a uključen je "predstavnik kompanije Boyden Western Balkan u Srbiji izabran po svim pravnim procedurama, sa ciljem daljeg procesa modernizacije i unapređenja poslovanja jednog od najvažnijih preduzeća u zemlji. Na osnovu njihove procene angažovan je sadašnji v. d. direktora, a urađena je i analiza liderskih potencijala rukovodilaca na nižim nivoima", pisao je tada Blic pozivajući se na odgovore koje je dobio iz samog EPS-a.

Taj predstavnik Boyden-a jeste Edvard Tončev, barem na osnovu informacija koje se mogu naći na sajtu boyden.com/serbia na kojem je Tončev predstavljen kao jedini čovek "srpskog tima" ove kompanije. Takođe, Tončev se na sajtu svoje srpske firme hvali saradnjom sa Boydenom.

Konkurs za direktora u ćorsokaku

Iz tadašnjih odgovora EPS-a zaključuje se da je Tončev sugerisao izbor Dušana Živkovića, sadašnjeg v. d. direktora EPS-a na tu poziciju. Njega je, podsetimo, Nadzorni odbor EPS-a, koji po novom Statutu tog preduzeća bira izvršne direktore među kojima i generalnog, izabrao 15. juna prošle godine. Prethodno je tek ustanovljeni Nadzorni odbor u čijem sastavu su i tri državljanina Norveške, smenio prethodnog direktora Miroslava Tomaševića.

Tom prillikom isticano je kako će novi direktor EPS-a biti izabran na javnom konkursu, a u skladu sa Zakonom o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije, donetom, takođe, prošle godine.

Podsetimo, ovaj propis bio je jedna od obaveza Srbije prema aranžmanu sa MMF-om, a njime se namerava realizovati promena pravne forme javnih preduzeća u akcionarska društva ili d.o.o. EPS je u status akcionarskog društva preveden i pre usvajanja propisa kojim je ustanovljeno da direktore preduzeća koja su u vlasništvu države bira Nadzorni odbor tog preduzeća, a na osnovu sprovedenog javnog konkursa.

Konkurs za izbor direktora trajao je do 15. septembra, a iz EPS-a su nagoveštavali da će ime novog prvog čoveka biti poznato polovinom decembra prošle godine.

Mediji su, u međuvremenu, spekulisali da se na konkurs prijavilo 40 kandidata, a kasnije i da je u uži izbor ušlo njih sedam.

Forbes Srbija ni ovoga puta nije dobio od EPS-a odgovore na pitanja šta se desilo sa konkursom i u kojoj je trenutno fazi. Ista pitanja poslata su i krajem januara, ali ni tada nije bilo nikakvog odgovora.

Poslovanje firme Edvarda Tončeva

Firma Tonchew Advisory Associates osnovana je, prema podacima APR-a, 2010. godine, dok novi podaci o finansijskim rezultatima za 2023. godinu pokazuju pad poslovnih i ukupnih prihoda u odnosu na 2022, ali istovremeno i drastičan skok dobiti. Neto dobit je, naime, sa samo 29.000 dinara skočila na 1,59 miliona dinara, dok su ukupni prihodi preduzeća pali sa 84,9 miliona na 56,9 miliona dinara u prošloj godini.

Reč je o mikro preduzeću sa tri zaposlena i šifrom delatnosti 7022 - konsultantske aktivnosti u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem.

Na internet adresi ovog preduzeća, njegov vlasnik i direktor Edvard Tončev hvali se saradnjom sa brojnim inostranim i domaćim brendovima, od Koka-kole, Majkrosofta i Red bula, preko brojnih inostranih banaka koje posluju na srpskom tržištu kao što su Rajfajzen, Erste, Komercijalna i Unikredit, do Evropske banke za obnovu i razvoj koja se takođe nalazi na spisku klijenata ovog konsultanta.

Prema javno dostupnim podacima na Portalu javnih nabavki, Tonchew Advisory Associates je pre dve godine pobedio i na tenderu Nacionalne službe za zapošljavanje, filijale iz Kragujevca. Reč je nabavci obuke za zaposlene u ovoj službi, a ugovorena vrednost nabavke bila je 9,39 miliona dinara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Nosilac liste

Zoran Živković [20.05.2024.]




Video dana

Pazi prste!

Anketa

Da li će Nikola Jokić igrati na Olimpijskim igrama?

Rezultati