Društvo i ekonomija
19. 07. 2025. 17:29 5
Poslodavci muku muče da pronađu radnike OVIH ZANIMANJA
Vodoinstalater, keramičar, automehaničar, stolar, pekar - sve su to zanimanja koja su godinama bila potcenjena, a danas su među najtraženijima na tržištu rada.
Uprkos velikoj potražnji, poslodavci u Hrvatskoj, ali i širom regiona, sve teže pronalaze kvalifikovane radnike. Mnoge zanatlije i vlasnici radionica, servisa ili pekara otvoreno priznaju da su na ivici opstanka - posla ima, ali nema ko da radi.
Dodatno su u problemu zbog odlaska radne snage u inostranstvo, nedostatka mladih koji žele da uče zanat, kao i sve manjeg interesovanja za upis u stručne škole. Poslodavci su zato prinuđeni da nude sve bolje uslove - veće plate, bonuse, slobodne dane - ali ni to više nije dovoljno da privuku radnike.
Slično iskustvo imao je i Pavle Sremčević, poznatiji kao gazda Paja, koji već 20 godina vodi pekaru u Pančevu. Pre nekoliko meseci privukao je pažnju javnosti jer je bezuspešno tražio majstora za burek. Njegovi oglasi nalazili su se i na banderama i autobuskim stajalištima, ali se niko nije javljao, iako je nudio platu od 1.360 evra.
- Rad u dve smene, svaki drugi vikend slobodan i besplatan obrok, a može i dva - po dogovoru. Majstore za burek, javi se - pisalo je u oglasu.
Mladi neće da rade za "male" pare
- Šta da vam kažem osim da sam šokiran, zaista šokiran. Ne mogu da verujem da niko neće da radi za takvu platu. Da mi je neko pre deset ili dvadeset godina ponudio te pare, ne bih ni otvarao pekaru, radio bih za nekog drugog. Verujte mi. Teško je biti preduzetnik, a s takvom platom, kao radnik se to i te kako isplati - požalio se tada gazda Paja.
Dodaje da prosečna plata za početnike u pekarskom zanatu iznosi između 80.000 i 90.000 dinara (680–770 evra). Majstori za peciva, naravno, zarađuju više, u zavisnosti od iskustva.
- Radi se o tome da današnja omladina neće da radi za 'male' pare, iako ovo nisu male plate. Pozicija koju tražim podrazumeva da osoba ima iskustva. Može biti i mlada - pekar se postaje sa 17-18 godina. Ako napreduješ, učiš i marljivo radiš, s 25 godina već možeš da budeš majstor za burek i zarađuješ preko 1.000 evra. Kandidat koji se javio imao je iskustva, ali mu se nije svidelo što se radi u dve smene. Ne znam šta bi više hteo - kaže on.
Teška situacija
Miloš Turinski sa portala Infostud objasnio je da je jedna novosadska pekara ponudila i najvišu platu - čak 1.700 evra, uz uslov da se uz prijavu pošalje i video-snimak rada.
- Uprkos visokim platama, teško je pronaći majstora tog zanata. Ljudi odlaze u inostranstvo, iako su kod nas plate za ovaj profil trenutno veće nego na Zapadu. Mladi neće da uče taj zanat jer je potrebno mnogo truda i vremena da bi od početnika postao vrhunski buregdžija. Potrebno je tri do pet godina da neko s talentom postane pravi majstor - ističe Turinski.
Situacija postaje još teža tokom leta, jer veliki broj radnika odlazi sezonski da radi u Crnu Goru ili Hrvatsku, gde su plate više. S druge strane, hrvatski radnici zatim odlaze dalje u zemlje Evropske unije zbog još boljih uslova - što stvara začarani krug.
Dodatni problem je i sve manji broj učenika koji upisuju srednje stručne škole za pekare i slična zanimanja, pa se određeni smerovi gase ili spajaju s drugima.
Komentari 5
ostavi komentar