Košarka

Milan Zarić

15. 05. 2024. 21:43 6

Zvezda opet srušila Partizan - na korak je do ABA titule!

Košarkaši Crvene zvezde ponovo su savladali Partizan i došli su na korak do titule u ABA ligi. Jer, u drugom meču finala plej-ofa su dobili najvećeg rivala sa 80:73 i sada u seriji vode sa 2:0. Imaju meč loptu za titulu i ako slave u nedelju - osvojiće trofej. Sa druge strane, crno-beli će se boriti da pred svojiim navijačima produže finalnu seriju i izbore se za eventualnu četvrtu utakmicu

Kao i u prvom meču, tako je i večeras viđena velika borba, s tim što je za razliku od pre dva dana izostala drama u završnim momentima meča, budući da je pre samog finiša Zvezda rešila pitanje pobednika.

Izjednačena igra je viđena u prvom poluvremenu, u kom su crveno-beli ispustili plus osam - taj minus su košarkaši Partizana istopili, pa se na veliki odmor otišlo u potpunom egalu.

Zvezda je i u trećoj četvrtini prva preuzela inicijativu, otišla je tada na devet razlike, ali se ni tada Partizan nije predavao, već je na pogon Smita i Kabokla uspeo da smanji na minus dva, pa je delovalo da nas čeka drama u poslednjoj četvrtini.

Ali, ona je izostala. Jednostavno, sve su izabranici Janisa Sferopulosa držali u svojim rukama, Teodosić i Bolomboj su blistali, pa su odveli crveno-bele na dvocifren plus. Time su i slomili otpor Partizana, te na kraju doneli pobedu od 80:73.

Tako je Zvezda došla i do drugog trijumfa u seriji, sada u finalu vodi sa 2:0, pa Partizan nema izbora - mora da odbrani domaći teren ako želi da sačuva trofej u ABA ligi. U suprotnom, titula će promeniti vlasnika.

Četvrta četvrtina: Zvezda - Partizan 80:73

Dve lične greške u napadu, pa dve trojke. Tako je najpre Džejlin Smit nastavio nestvarnu seriju i pogodio četvrtu trojku za prilazak na minus jedan, da bi taj nalet odbio Trej Tompkins dalekometnim hicem za 64:60.

A onda, posle kraće pauze i gledanja snimka od strane sudija, videlo smo atraktivnu akciju crveno-belih - tako je Nedović odložio loptu do Teodosića, a on, posle sjajne finte, omogućio Bolomboju da zakuca - 66:60. I posle tog zakucavanja je nastavila da "radi" veza Teodosić - Bolomboj, snažni centar je profitirao od dodavanja iskusnog pleja i Zvezdi je doneo plus osam - 70:62.

Uspeo je taj niz malo da zaustavi Kaboklo, koji je pogodio preko Bolomboja i Tompkinsa za prilazak na 70:64. Kaboklo je sredinom četvrte četvrtine najraspoloženiji, pa je spustio minus na četiri poena, da bi na drugoj strani odgovorio Bolomboj poenima sa linije penala - 72:66.

Sve su izabranici Janisa Sferopulosa držali u svojim rukama u četvrtoj četvrtini, pa su polovičnim učinkom Teodosića sa linije slobodnih bacanja otišli na plus osam (75:67), na nešto više od dva minuta pre kraja meča.

Potom je i Bolomboj otišao na liniju penala, ponovo je bio precizan i doneo je Zvezdi novu najveću prednost - 77:67. Patizan je sve pokušao ne bi li se vratio, pa je tako na pola minuta pre kraja prišao na minus šest posle trojke Avramovića - 78:72.

Međutim, taj tračak nade crno-belih ugasio je Lazić, koji poenima iz slobodnih bacanja vodi Zvezdu na 80:72. Do kraja je Avramović tek uspeo da pogodio jedno slobodno bacanje i ublaži poraz Partizana - 80:73.

Treća četvrtina: Zvezda - Partizan 61:57

Drugo poluvreme je počelo minijaturom Jaga dos Santosa, koji je nanizao pet poena, ali je sa druge strane dobar bio i Panter, koji je sprečio crveno-bele da umaknu - 43:42.

Partizan je preko Doužera, koji je postao prvi dvocifren kod gostiju, uspeo da preokrene, ali je to bilo kratkog daha, budući da je Davidovac košem uz faul vratio prednost Zvezdi - 46:44. Davidovac je mnogo više pokazivao početkom treće deonice nego tokom celog prvog dela, pa je novim košem dizao prednost crveno-belih (48:44).

Stali su košarkaši Partizana u napadu, sve češće i greše, što je otvaralo kontre crveno-belima, a i omogućilo im je poene sa linije penala. Upravo zbog tih poena Zvezda je otišla na 51:44. I trajalo je ta rastrzanost kod Partizana neko vreme, što je prekinuo trojkom Kaboklo, da bi na drugoj strani došli poeni Teodosića i Gedraitisa za 56:47.

Sve su činili gosti ne bi li se vratili, pa su posle tajm-auta pogodili trojku, na šta je stigao odgovor u vidu trojke Teodosića za 59:50. Međutim, uspeo je Partizan nekako da se približi, napravio je seriju od 7:0 i trojkom Smita smanjio na 59:57. Ipak, četvrtina je završena poenima Zvezde - Gilespi je doneo 61:57 za ulazak u poslednjih 10 minuta.

Druga četvrtina: Zvezda - Partizan 38:38

Poenima crno-belih otvorena je druga četvrtina, kada je Smailagić zakucavanjem kaznio Teodosića za izgubljenu loptu, da bi na drugoj strani Nedović pogodio uz faul i približio Zvezdu na poen minusa - 20:21.

I nije se tu zaustavio Nedović, već je i u sledećem napadu pogodio, a kako je i realizovao dodatno slobodno bacanje, poravnao je na 23:23. Bio je to njegov 13. poen na meču. Definitivno je Nedović tim poenima i pokrenuo crveno-bele, koji su uspeli i da preokrenu, a trojkom Tompkinsa su došli ponovo do pet razlike - 28:23.

Uspeo je potom Partizan da veže četiri poena i priđe na poen minusa, ali je odgovor stigao u vidu poena Nemanje Nedovića. Naredna dva napada je bek crveno-belih realiozovao za povratak na plus pet - 32:27.

Nedović je odveo crveno-bele na novu najveću prednost (plus sedam), koju je tek za nijansu uspeo da sa linije slobodnih bacanja smanji Doužer (34:28). Teodosić je sa bacanja odveo Zvezdu na novu najveću prednost (36:28), ali je odgovor Partizana usledio ekspesno - pogodak posle ofanzivnog skoka Kabokla, a onda i trojka Pantera za 36:33.

Iako su u jednom trenutku imali minus osam, crno-beli se do kraja poluvremena nisu predali, pa su preko Kabokla i Kaminskog uspeli da dođu do egala (38:38), sa kojim se i otišlo na poluvreme.

Prva četvrtina: Zvezda - Partizan 17:19

Partizan je, baš kao i u prvom duelu, bolje započeo meč, igrao je na starta na pogon Pi Džeja Doužera, koji je nanizao četiri poena i tako kaznio promašaje crveno-belih - 0:4. Domaći su se na semafor upisali u trećem minutu, kada je najpre Davidovac pogodio bacanje, a Nedović posle "krađe" i polaganja smanjio na 3:4.

Posle početnog zaostatka Zvezda je uspela da preokrene, budući da su trojke Nedovića i Lazića, kao i pogodak Nedovića za dva poena doneli najvećih plus pet - 11:6.

Međutim, posle minuta odmora crno-beli su se resetovali, pa su koševima Smita i Kaminskog za tili čas stigli do izjednačenja (11:11).

Nastavili su u tom ritmu košarkaši Partizana, koji su preko Ledeja i Doužera došli na plus tri, međutim usledio je odgovor crveno-belih, koji su košem uz faul Jaga došli do novog izjednačenja - 16:16. Na prvi obavezni odmor su sa prednošću otišli košarkaši Partizana, koji posle poena Ponjitke i polovičnog učinka Teodosića sa linije penala imaju plus dva - 17:19.

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 80:73 (17:19, 21:19, 23:19, 19:16)

Dvorana: "Aleksandar Nikolić". Gledalaca: 7.867. Sudije: Damir Javor, Uroš Obrknežević, Miloš Koljenšić.

CRVENA ZVEZDA: Smart, Lazarević, Teodosić 9, Tompkins 8, Davidovac 7, Mitrović 2, Lazić 10, Bolomboj 10, Nedović 21, Gedraitis 3, Gilespi 2, Dos Santos 8.

PARTIZAN: Smit 12, Ledej 11, Avramović 8,, Panter 7, Smailagić 3, Naneli 2, Trifunović, Anđušić, Doužer 11, Ponjitka 4, Kaminski 4, Kaboklo 11.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati