Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

14. 05. 2024. 19:36 5

Koliko je Vučićeva najava o kupovini elektroprivreda u regionu izvodljiva?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osim što je bio izričit da nema ništa od prodaje EPS-a, najavio je da će naša zemlja nastojati da kupi druge elektroprivrede u regionu. Ipak, stručna javnost skeptična je po pitanju izvodljivosti te ideje, posebno zbog problema u ovom preduzeću koji su našu zemlju, kako se procenjuje, koštali više od milijardu evra.

Time je, reklo bi se, demantovao spekulacije eksperata za energetiku da se možda vode razgovori o privatizaciji ovog preduzeća. Štaviše, indirektno je poručio da je Srbija u domenu energetike dovoljno jaka da se njena snaga mora preliti i na region. Sa druge strane, ako uzmemo u obzir strmoglave padove koji su se odigrali u elektroprivredi, nezaobilazno je pitanje da li je Srbija u ovom trenutku kadra da garantuje stabilnost EPS-a, a kamoli da uvećava kapacitete pripajajući energetske sisteme susednih zemalja.

Stručnjak za energetiku Velimir Gavrilović podvlači da je ovo jedino izvodljivo tek kada EPS prestane da pravi gubitke, a umesto toga, počne da akumulira kapital.

- S obzirom na to da je EPS smanjio cene za 30 odsto privredi, ne vidim da će te akumulacije biti. Da je bilo idealno, Elektroprivreda ne bi imala promašena kadrovska rešenja, ne bi ložili blato umesto uglja, niti napravili milijardu i po gubitka kada su cene na tržištu dramatično rasle, a mi uvozili struju. Da nije napravljen taj propust i da se nisu dodatno zaduživali, kapital bi se mogao skupljati pa iz njega nešto kupiti - pojašnjava on.

Posle svega toga, kako kaže, Elektroprivreda nema dovoljno novca da se širi, osim ako država ne da suverenu garanciju prema nekom međunarodnom kreditoru, pa EPS-u omogući da sa tim parama radi šta hoće.

- Elektroprivrede nisu jeftine, ako se planira proširenje, treba obezbediti sredstva. Za početak, potreban je i dodatni kapital za jedan gigavat solarnih elektrana koje su planirali da izgrade. Ne vidim odakle finansije za sve to, jedino da se država zaduži u ime EPS-a -  dodaje Gavrilović.

Sa druge strane, stručnjak za energetiku Miodrag Kapor, viđenja je da je ova najava u službi politike, bez obzira na koje zemlje regiona se odnosi.

- Ako misli da kupujemo tamo gde žive građani koji se identifikuju kao Srbi, u BiH i u Crnoj Gori, to može imati veze sa geopolitičkim ciljevima vlasti u Beogradu. Takođe, politički motivi stoje i ako je namera da se kupuje u Mađarskoj, jer su oni saveznici u odnosu ka Evropi i ruskoj agresiji - sugeriše Danasov sagovornik.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati