Kuhinjica
06. 05. 2024. 07:00 0
Zapečena KARBONARA: Zgodna za poneti
Ukusne špagete karbonara uvek su sjajan izbor za ručak, ali da li ste nekad probali verziju, koja se seče na komade?
Za pripremu zapečene karbonare u plehu, trebaće vam oko 25 minuta, samo kuvanje traje oko 40 minuta, a dobićete najsočnije jelo koje obožavaju i klinci i odrasli.
Super ideja: Ostatak možete spakovati u kutiju i poneti sa sobom na posao za ručak.
Sastojci za zapečenu karbonaru:
150 gr špageta
1 kašika ekstradevičanskog maslinova ulja
200 gr slanine isečene na komadiće
2 tikvice narendane na veće komade
45 gr zamrznutog graška (otprilike šaka graška)
2 zdrobljena češnja belog luka
5 jaja
65 gr sitno izrendanog parmezana
250 gr rikote
30 gr sitno naseckanog svežeg peršuna, plus malo za serviranje
30 gr sitno naseckanog svežeg bosiljka
Manja glavica zelene salate
Priprema zapečene karbonare:
Zagrejte rernu na 180-200 stepeni. Nauljite vatrostalni pleh dimenzija 20 x 30 centimetara. Obložite dno i strane pleha papirom za pečenje.
Skuvajte testeninu prema uputstvu na pakovanju, procedite i stavite u posudu.
Zagrejte ulje u malom tiganju na srednje jakoj vatri. Pržite slaninu uz mešanje tri do četiri minuta, dok ne poprimi zlatnu boju i ne postane hrskava. Dodajte tikvice, grašak i beli luk. Propržite oko minut, pa dodajte testenini.
Umutite jaja, sireve, peršun i bosiljak, dodajte i tu smesu testenini, pa sve dobro promešajte. Karbonaru prelijte u pripremljeni pleh. Pecite 25 do 30 minuta, odnosno dok karbonara ne dobije zlatnu boju i ne postane kompaktna. Izvadite iz rerne i pustite da odstoji deset minuta. Pospite peršunom.
Poslužite toplo ili hladno uz salatu.
Komentari 0
ostavi komentar