Društvo i ekonomija

S. P.

18. 01. 2021. 09:34 4

Frilenseri danas u Vladi

Sastanak u Vladi, danas u 15 časova - ovako izgleda put ka epilogu situacije sa kojom se suočavaju frilenseri kojih je više hiljada u subotu protestovalo ispred Narodne skupštine Republike Srbije, protiveći se retroaktivnoj naplati petogodišnjeg poreza, kao i iznosima većim od polovine svojih petogodišnjih primanja.

Ovo je predsedniku Udruženja radnika na internetu Miranu Pogačaru rekao šef kabineta premijerke Ane Brnabić, pozvavši ga na telon na samom protestu.

Pogačar je poručio okupljenima ispred zgrade Vlade Srbije, koji su tu stigli u protestnoj povorci sa skupa ispred Skupštine, da pred Vladu dođu i u ponedeljak, kada počinju pregovori vlasti s „frilenserima“ o njihovom oporezivanju.

- Pojavite se ako hoćete, da vide koliko nas ima. Ako ne prihvate naše zahteve, izaći ćemo ponovo na ulicu - rekao je Pogačar.

On je „poručio Vladi i (predsedniku Srbije Aleksandru) Vučiću da ih se ‘frilenseri’ ne boje“, jer „ovo je naša zemlja i ostaćemo u njoj, a oni mogu da odu“.

Kako je ocenio, „ova vlast štiti one koji duguju milione, a želi da otme od običnih ljudi“, što su okupljeni propratili skandiranjem „Lopovi, lopovi!“.

- Poruka za Srbiju: Svi na ulicu - rekao je Pogačar.

Mia Amon, iz udruženja Zaštitnik prava privrednika i preduzetnika, rekla je da poreski sistem mora da bude pravedan i progresivan.

- Uslovi poslovanja moraju biti normalni. To su službenici ove države dužni da obezbede. Prava i obaveze vrede i za državu, a ne samo za nas da imamo obavezu, a da nemamo prava. Nećemo da plaćamo tuđe greške. Ova država duguje nama, pravedan sistem u kome privreda može normaln oda razvija. Stop represiji, stop prinudnoj naplati. Stop plaćanju tuđih grešaka. Stop nepravednom poreskom sistemu - navela je ona.

Tatjana Ćopić, frilenser, rekla je da radi za stranu firmu, koja ima predstavništvo u Srbiji.

- Ja sam samohrana majka maloletnog deteta. Počela sam da radim odmah posle porođaja. Bez ikakvih prava. Radila sam praznikom, vikendom sa detetom u ruci. Sada me zove poreska uprava, i traži mi da platim poreze. Zovu mene, a ne tu firmu. Ne želim da platim ništa, jer ništa ne dugujem. Dete nisam mogla da upišem u vrtić, jer sam nezaposlena. Kako onda mogu da plaćam poreze i doprinose. Ne osećam se dužna ovoj državi, to je sve što mogu da kažem - rekla je Ćopić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati