Izbori 2024

Direktno.rs [ Izvor: N1 ]

17. 04. 2024. 13:47 19

"Nismo se pomerili ni milimetar": Opozicija dala vlastima rok od dva dana

Parlamentarne stranke vladajuće većine i opozicije su održali u Skupštini Srbije četvrti sastanak o izbornim uslovima i preporukama Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR). Sastanak je počeo oko 9, a završio se posle 12 časova.

Kako N1 saznaje, nema političke volje vlasti za spajanjem i odlaganjem izbora na jesen.

Marinika Tepić, potpredsednica Stanke slobode i pravde, navela je da se tokom pregovora "nisu pomerili ni za milimetar".

- Svi su ostali pri svojim stavovima, Srbija protiv nasilja pri našem poslednjem stavu - iznašli smo rešenje, ponudili smo ga juce u formi ustavnog zakona kojim postoji i ustavno-pravni okvir da se lokalni izbori, sa beogradskim, odlože za jesen - kazala je Tepić.

Za vlast, kaže, ne postoje problemi.

- Za njih je sve odlično, nema migracije birača, sve je odlično, samo se mi tu nešto ljutimo… Čekamo petak da li će shvatiti ozbiljnost situacije - rekla je Tepić i ponovila da će u petak koalicija SPN izaći u javnost sa odlukom da li će učestvovati na beogradskim izborima.

Aleksić: Vlast nije spremna da napravi kompromis

Predsednik Narodnog pokreta Srbije i poslanik Miroslav Aleksić rekao je, tokom obraćanja medijima, da postoji način da se izađe iz političke krize, ali da ne postoji volje.

- Profesor Tanasije Marinković je objasnio danas kako možemo da prevaziđemo ovu situaciju, kako da primenimo preporuke ODIHR-a u narednom periodu, da izbore pomerimo na jesen i da postoji način. Naravno, oni su imali neke svoje komentare na to, ali nisu predložili drugi način. Isto kao što su odbili da 2. juna budu svi izbori u jednom danu, isto tako se odnose prema našem zahtevu da se izbori pomere za jesen. Jasno je svima u kakvom smo političkom trenutku danas, ali ne deluje da je vlast spremna da napravi tu vrstu kompromisa - zaključio je Aleksić.

Đorđević: Vlast negira da postoje problemi

Biljana Đorđević iz Zeleno-levog fronta rekla je da se na sastanku razgovaralo o izmenama ustavnog zakona koji je opozicija predložila, uz napomenu da im je danas rečeno kako se ispunjavanju njihovi zahtevi.

- Pretpostavljam da će Ana Brnabić reći da su oni prihvatili naše zahteve, a da mi nećemo ono što smo predložili, pa da to pojasnimo. Naš zahtev je bio komisija za reviziju birački spisak, za koju smo jasno rekli da mora da ima zakonski osnov, njihov predlog je da to bude radna grupa u okviru odbora za pravosuđe i da se njeni zadaci formulišu tek kad se ona obrazuje. A mi sve vreme pričamo o nadležnostima te komisije da bi mogla da reši probleme sa biračkim spiskom... Jasno je da oni negiraju da tog problema ima, a mi tvrdimo da ga ima i da postoje brojni dokazi za to - istakla je Đorđević.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 19

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati