Izbori 2024

[ Izvor: List Nova ]

26. 04. 2024. 07:56 42

Đilas: Pritisak za izlazak na izbore izvršili ambasadori koji podržavaju Vučićev režim

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je u intervjuu za dnevni list "Nova" da postoji jasna razlika između Beograda i ostatka Srbije kad je reč o izborima, jer se, kako kaže, u glavnom gradu Srbije već dogodila krađa i zbog toga se glasanje ponavlja. On je dodao da su, posle svega, nepostojeće šanse da se izbori pomere za jesen, te da oni neće pozivati građane da bojkotuju izbore.

U razgovoru za dnevni list Nova Đilas je naglasio da se režim, oličen u predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ne može pobediti bez promene uslova, te da su pritisak za izlazak na predstojeće izbore vršili ambasadori koji podržavaju vlast.

Govoreći o odnosima unutar opozicije, nakon odluke da jedan deo bojkotuje, a drugi uzme učešće u predstojećoj kampanji, Đilas je rekao da bi koalicija "Srbija protiv nasilja" postojala da su se svi držali onoga što su obećali, govorili i potpisali.

- Naravno da je promena stava nekih partnera trenutno loše uticala na naše odnose, ali ne mislim da će nas to sprečiti da u budućnosti sarađujemo u borbi protiv organizovane kriminalne grupe koja je zarobila Srbiju. Šta više, smatram to našom obavezom - naglašava on.

Ko je odgovoran za kraj koalicije "Srbija protiv nasilja"?

- Odgovornost je na svima nama koji smo koaliciju napravili. Da smo se svi držali onoga što smo govorili, obećali građanima, a bogami i potpisali, ona bi i dalje postojala. Nažalost, neki su odlučili da to nije važno, da nije bitno šta smo se dogovorili na zajedničkim sastancima sa Proglasom i koalicijom NADA… Da smo ostali jedinstveni, siguran sam da bismo imali lokalne izbore na jesen u drugačijim uslovima, a vrlo brzo i vanredne parlamentarne izbore.

Naterali smo režim da u ova četiri meseca da odustane od formiranja vlasti u Beogradu, da odustane od 28. aprila kao datuma za izbore, da prihvati da se svi izbori održe u istom danu iako su se zaklinjali da to neće uraditi. Prihvatili bi i izbore na jesen samo da smo ostali dosledni i jedinstveni u našem zahtevu. Osim toga, pritisak da se izađe na izbore koji su vršili ambasadori pojedinih država koje podržavaju Vučićev režim, jasno je pokazivao da bi izbori bez opozicije bili ogroman problem i za Vučića i za međunarodnu zajednicu.

Neposredno pred odluku o izborima iz vaše poslaničke grupe je isključen Pavle Grbović i PSG. Koji su razlozi za takvu odluku i ima li to veze sa njihovim učešćem na izborima?

- Nema. Pre skoro dva meseca smo obavestili kolege iz PSG-a da ne mogu da budu sa nama u istom poslaničkom klubu jer su za predsednika Izvršnog odbora stranke izabrali Predraga Miletića. Gospodin Miletić je bio savetnik kosovskog premijera Aljbina Kurtija, a pre toga deo organizacije Aleksandra Šapića.

Takva ličnost SSP-u nije prihvatljiva za saradnju koju podrzumeva zajednički poslanički klub. Mi, naravno, nemamo pravo da se mešamo u kadrovska rešenja naših partnera, ali imamo pravo da odlučimo sa kim želimo blisko da sarađujemo, a sa kim ne.

Kako komentarišete to da ste vi deo manjine koja nije prihvatila odluku većine u koaliciji?

- Mislim da to ljude zaista ne interesuje. Oni su opravdano ljuti na sve nas jer se nismo dogovorili. Ali kad me već pitate, da kažem da to nije tačno iz dva razloga. Prvi, nikada nismo donosili odluke većinom glasova, jer bi to značilo da istu težinu imaju sve organizacije bez obzira na njihovu jačinu. Da je tako, onda bi svi imali i isti broj mandata. Princip je bio da svi prisustvuju sastancima, iznose svoje stavove, a odluke donosimo na osnovu dogovora.

Tako je sastancima prisustvovao, recimo, gospodin Parandilović koji nije učestvovao u razgovorima oko formiranja koalicije, niti je imao predstavnika u Izbornom štabu. Koaliciju je dogovorilo osam organizacija podeljenih u tri bloka. Miroslav Aleksić nas je obavestio da će on sa svoje kvote dati dva mandata Novom licu Srbije i, pošto su oni registrovani kao stranka, zamolio da i oni budu potpisnici koalicionog sporazuma. Sada je ispalo da je njihov "glas presudio".

Šta je vaš odgovor na pitanje zašto se bojkotuje Beograd, a ne kompletni lokalni izbori?

- Postoji jasna razlika između Beograda i ostatka Srbije. U Beogradu se već dogodila krađa i zbog toga se izbori ponavljaju. Neprihvatljivo je da se izbori ponavljaju pod istim uslovima jer to znači da će opet biti pokradeni, plus vlast dobija legitimitet. U ostalim opštinama izbori se dešavaju prvi put posle četiri godine. Apsolutno sam siguran da bez promene izbornih uslova ne možemo da pobedimo režim Aleksandra Vučića, ali ljudi u nekim od tih sredinama veruju da će uspeti da spreče izbornu krađu. Po meni je to naivno, ali smatram da niko nema pravo da im uskrati mogućnost da to pokušaju.

Koji će odbori Stranke slobode i pravde izaći na lokalne izbore? Da li brinete za opstanak vaših odbora širom Srbije zbog odluke o bojkotu?

- Velika većina odbora SSP-a neće izaći na lokalne izbore. Pančevo, Čačak, Vršac, Vrbas, Niš, Jagodina su već doneli takvu odluku. Od 88 opština i gradova u kojima se 2. juna održavaju izbori, naši odbori će izaći u manje od deset.

Kako će izgledati bojkot? Hoćete li imati aktivnu kampanju?

- Nećemo pozivati građane da bojkotuju izbore. Smatram da je na svakom čoveku koji se zalaže da pobedimo ovo zlo da sam donese odluku šta je korisnije za ispunjenje tog cilja - izlazak na dokazano neregularne unapred pokradene izbore ili neizlazak uz nastavak borbe za promenu izbornih uslova.

Kako vidite uključivanje Sava Manojlovića u izbornu trku i njegovu tezu da je bojkot besmislen?

- Vidim da predsednici stranaka koje izlaze na izbore govore da su srećni što se i Savo Manojlović uključuje u politiku, iako je jasno da će im uzeti veliki broj glasova. Bilo bi zanimljivo čuti i od njega i od koalicije "Biram borbu" zašto ne idu zajedno na jednu listu. Do sada je gospodin Manojlović u okviru svoje kampanje za ulazak u politiku, koja je dosta dugo trajala, pričao o meni u svakom svom obraćanju - onaj koji se obogatio prodajući sekunde RTS-a, onaj koji gurnuo stranačke koleginice u štrajk glađu da bi on imao mandat i imunitet. Montirao je i klip kako ja podržavam Rio Tinto i iskopavanje litijuma.

Uvek sam govorio da Vučića nećemo pobediti ako se služimo istim sredstvima kojima se i on služi. Iskreno, mislim da je dobro što gospodin Manojlović ulazi u politiku. pa ćemo čuti stavove njegove organizacije o raznim bitnim temama za budućnost Srbije. Možda nam objasni i zašto nije nije izašao na izbore pre četiri meseca kada nam je u Beogradu nedostajalo nekoliko procenata da uz svu krađu pobedimo, a izlazi sada.

Da li i dalje imate podršku Proglasa za borbu za izborne uslove?

- Više puta sam rekao da dugujemo iskrenu zahvalnost ljudima koji su relativno lagodan život zamenili aktivnom borbom za veći izlazak građana na izbore i za promenu izbornih uslova. Dakle, za promene u Srbiji. Verujem da su razočarani ponašanjem opozicije i nepoštovanjem datih obećanja, ali se nadam da ih to neće demotivisati da nastave sa svojom borbom, jer bez njih nema promena u Srbiji.

Koliko su posle svega realne šanse da se izbori pomere za jesen?

- Do pre nedelju dana su bile ogromne. Sada kada je deo opozicije odlučio da odustane od borbe za pomeranje izbora i prihvati da izađe bez primene ijedne preporuke ODIHR-a, skoro nepostojeće.

Jesu li trajno narušeni odnosi unutar opozicije posle svih događaja?

- Tri najveće opozicione stranke - SSP, DSS, SRCE - kao i POKS i Zajedno nastavljaju borbu za promenu izbornih uslova i ponavljanje svih izbora održanih u decembru 2023. Naravno da je promena stava nekih partnera trenutno loše uticala na naše odnose, ali ne mislim da će nas to sprečiti da u budućnosti sarađujemo u borbi protiv organizovane kriminalne grupe koja je zarobila Srbiju. Šta više, smatram to našom obavezom - zaključio je Dragan Đilas u intervjuu za dnevni list Nova.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 42

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Gol(f)man

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati