Društvo i ekonomija

Milan Zarić

02. 03. 2020. 17:17 3

Vučić ljut na patrijarha! Propao mu plan da smeni vladike Maksima i Irineja Dobrijevića

Crkveno narodni sabor održan je juče na Floridi, uz učešće svih vladika sa američkog kontinenta, a Saborom je predsedavao patrijarh Irinej. Odluke Sabora, koje su potvrdile sabornost, jedinstvo i punoću Crkve, vrlo brzo su saopštene, ali veoma mali broj medija je pokazao interes da ih objavi. Mediji koji su vodili kampanju protiv tri episkopa u Sjedinjenim Američkim Državama, Longinu, Maksimu i Irineju (Dobrijeviću), nisu ni slovo objavili o ovom događaju.

Ćuti i informativna služba Srpske pravoslavne crkve, kojom predugo upravlja Irinej Bulović, za koga se veruje da je podstrekač i kreator kampanje na američke vladike. Poznavaoci odnosa u SPC veruju da će Irinej Bulović na sajtu SPC objaviti saopštenje u kojem će pisati bezmalo sve ono što bi on voleo da se desilo, a nije. Iskustva sa pamfletima od saopštenja već ima, a najupečatljivije je bilo upravo prošlogodišnje saborsko saopštenje, koje je bački vladika pisao kako je on hteo.

Odluke crkveno narodnog sabora na Floridi nisu donele ništa novo i očito su kreirane kako bi se demantovala javnost, koju su proizveli pojedinci po zadatku. Sam patrijarh je tokom Sabora izjavio da je sve preko mere naduvano i da svako treba da nastavi da odgovorno služi Crkvi i narodu. Izjava srpskog patrijarha usledila je nakon što se suočio sa takvim jednistvom naroda i episkopa i sveštenika u SAD, koje verovatno ne bi mogao naći ni u jednoj eparhiji u Srbiji. To je ujedno i glavni razlog zbog kojeg Irinej nije mogao da izvrši zadatak koji mu je dao bački imenjak pre polaska u SAD. Od izvora bliskih srpskom patrijarhu saznajemo da je Irinej Bulović sve vreme iz Srbije pokušavao da vrati patrijarha na kolosek koji mu je on odredio, ali ni on nije računao da Longin, Maksim i Irinej (Dobrijević) uživaju takvu podršku sveštenstva i naroda u SAD. Nije računao ni na to da će srpski patrijarh radije poslušati svoju savest nego odsustvo iste kod Bulovića.

Zanimljivo je da je tokom trajanja Sabora po portalima, koji su bili i jesu u funkciji kampanje protiv Longina, Maksima i Irineja, objavljena fotografija američke policije, koja je stajala ispred zgrade gde se održavao sabor. Od sasvim uobičajene situacije, koja je obavezna po zakonima SAD, jer je patrijarh Irinej visoko rangirani gost za SAD, uzalud su se trudili da kreiraju slika haosa, koga, kao i ničega što su mesecima tvrdili, nije bilo.

Ne zna se kada će mediji pod kontrolom vlasti, i svetovne i duhovne, objaviti vest da je crkveno narodni sabor u SAD završen i da je potvrđeno jedinstvo naroda i crkve. Ili po dogovoru čekaju saopštenje SPC, koje od juče, kažu, piše Irinej Bulović, a kome nikako ne polazi za rukom da napiše da nije bilo šta je on želeo da bude. Da je bilo šta je on planirao i želeo, još sinoć bi svi tabloidi u Srbiji to imali kao glavnu vest.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati