Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Život

A. M.

30. 06. 2022. 15:34 17

Ksenija Končarević - Irinejev čovek za prljave akademske poslove

Ovog Vidovdana, 2022. godine milosti Gospodnje na sajtu Cudo.rs pojavio se tekst Ksenije Končarević, profesorke Filološkog fakulteta u Beogradu, koji je reakcija na tekst prof. Rodoljuba Kubata, objavljenog na Direktno. Ksenija je i bivša profesorka Bogoslovskog fakulteta, a malo kasnije ćemo videti zašto je to važno. Naime, autorka sebi daje zadatak, ili ga je pak dobila, da brani lik i delo Irineja Bulovića. Bolje poznavaoce odnosa profesorke Ksenije i episkopa Irineja ne čudi da se ona prihvatila tog posla, a i nije joj prvi put da krivotvori i obmanjuje u korist pomenutog episkopa.

Sam početak teksta je zanimljiv i ima funkciju da sve koji ne razmišljaju kao Ksenija i njen štićenik proglasi bezbožnicima i onima koji se ne raduju "prevazilaženju petodecenijskog raskola i darivanju Tomosa o autokefalnosti Makedonskoj pravoslavnoj crkvi - Ohridskoj arhijepiskopiji...".

Bez želje da komentarišemo ovaj veliki događaj Crkve i zloupotrebljavamo na način kako je to Ksenija uradila, moramo se prisetiti stavova "najuglednijeg i najobrazovanijeg episkopa SPC, a i širom pravoslavnog sveta, vezano za makedonski raskol". Ksenija, kao brižljivi biograf Irineja Bulovića, mora da se seća saopštenja Eparhije bačke iz oktobra 2012.

Naime, episkop bački je krajnje grubo i neprimereno napao, sad već, blaženopočivšeg vladiku Lavrentija, a povodom njegove izjave da on smatra da Makedoncima treba dati crkvenu samostalnost. U tom saopštenju, na koje je crkvena javnost oguglala, a koja po sadržaju i načinu na koji se obraća potpisnik neodoljivo podesćaju na saopštenja SNS-a, između ostalog piše: "po lavrentijevskoj logici, jedan crkvorazbijački puč, antisaborski i antisaborni akt samoproglašenja, izvršen uz aktivno učešće i podršku svetovne, pritom bezbožničke i anticrkvene vlasti, treba prosto-naprosto priznati: bezakonje treba proglasiti zakonitošću, raskolništvo crkvenošću, mržnju ljubavlju, zlo dobrom". U daljem tekstu teološko znanje vladike Lavrentija poredi sa znanjem učenika srednje bogoslovske škole, savetuje mu da se povuče sa mesta eparhijskog arhijereja...

Ovo malo podsećanje neka bude dopuna Ksenijnom panigiriku "najuglednijem episkopu".

U pisaniju profesorke Ksenije nedostaje još jedan važan događaj iz života Irineja Bulovića. Računamo da je profesorka skromna i da nije htela da u javnost iznosi stvari u kojima je nesebično uzela učešća, pa ćemo mi da predočimo javnosti njene zasluge za dve godine dužu profesuru Bulovića na Bogoslovskom fakultetu.

Da konkretizujemo priču, 2012. godine episkop Irinej Bulović napunio je 65 godina i tako stekao zakonske uslove za penzionisanje. Nastavno-naučno veće Bogoslovskog fakulteta produžilo mu je radni odnos za tri akademske godine (zaključno sa 2014/15), kada se izgubio osnov da pomenuti predavač nastavi svoju akademsku karijeru.

No, tada nastaje pravi zaplet. Grupa za biblistiku, na kojoj je do tada Bulović bio i pored svih pritisaka nije podnela zahtev za produženje. Konkretno, profesor Kubat je odbio da potiše zahtev za produženje. Tada Bulović pravi koreniti zaokret.

Veću grupa za filologiju podnosi inicijativu za produženje radnog odnosa na još dve akademske godine, uprkos činjenici da formalno-pravno kandidat Bulović nema nikakvu diplomu (ili rad) koji bi ga osposobio da obavlja profesorsku delatnost na pomenutoj grupi. A sama procedura koja je tom prilikom sprovedena bila je obeležena grubim ogrešenjem o zakon. Naime, iz uvida u dokumentaciju više je nego očigledno da je potpis tadašnjeg upravnika Кatedre za filologiju, na čiju je inicijativu Bulović dobio produžetak, zapravo falsifikovan.

Dakle, kandidat Bulović je krivotvorenjem potpisa dobio produženje radnog odnosa na Кatedri za koju nije formalno-pravno kvalifikovan, premašujući pride i tadašnju zakonsku odredbu 2+2 produženja (naime, dobio je 3+2). Vredno je pomena i to što pomenuta (falsifikovana) inicijativa nije dostavljena članovima Veća u materijalima za sednicu, nego ju je tadašnji dekan podneo lično na sednici, i to tako da članovi Veća nisu imali nikakav uvid u dokument.

A da jesu, verovatno bi videli i falsifikovani potpis i stvar izneli na čistac. Ako ništa drugo, obavestili bi o tome tada odsutnog šefa Кatedre za filologiju, koji nije bio ni svestan da mu je potpis vidno promenio vizuelni identitet. Kseniju Končarević, tada profesorku Bogoslovskog, a sada Filološkog fakulteta, pitamo zašto je falsifikovala potpis koleginice Ivane Knežević?

Bilo bi zanimljivo, ako ništa drugo, kada bi pravosudni organi ove zemlje radili svoj posao, da prof. Ksenija Končarević dokaže da falsifikovani potpis nije njeno (ne)delo, mada za to joj je potrebno pravo čudo.

Dok se to ne desi, umoljavamo uvaženu profesorku da se oglasi na Cudo.rs i objasni nam svoje zasluge u ovoj epizodi života Irineja Bulovića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Dijalog, to sam ja!

Zoran Živković [11.08.2022.]
Anketa

Hoće li vlast ispuniti zahteve poljoprivrednicima?

Rezultati

Video dana

Terminator